Hoe woont de grijze golf, de 65-70+ van morgen in Nederland?

Nieuwe vorm van een grootschalige gezamenlijke behuizing voor bejaarden, hulpbehoevende bejaarden, studenten, sociale dienstverlening van jongeren, medische hulpverleners, kleuterschool, kindercrèche, apotheek, dokter, opleiding enz…….

Die grijze golf gaat anders wonen en dat komt er zeker aan dat beloof ik u. Hieraan ook gekoppeld de tekorten op de arbeidsmarkt van vakpersoneel dat in deze zorg kunnen gaan werken. Dus door die enorme vergrijzing zijn er ook te weinig hulpverleners in de toekomst. Deze mensen zullen dringend nodig zijn om deze grijze golf van 65-70+ /burgers bij te staan met al hun verwachtingen die gericht zullen zijn op een goed leven na een actieve loopbaan en die voor hen zorgen in de toekomst. Als deze grijze golf niet meer zelfstandig kan wonen en misschien hulpbehoevend wordt. Tevens moet men gebruik maken van ouderen die nog goed kunnen op hun leeftijd en in staat zijn en ook willen, andere mensen in het centrum te willen helpen. Er moeten ook jonge mensen zijn die als student of als dienstverlener anderen studenten/jonge mensen weer stimuleren iets te doen waardoor er beweging komt in het totale brede spectrum van het ouderen bestaan. Jongeren rijper maken en laten zien waar hun toekomst ligt en niet onverschillig wegkijken omdat het nog vele jaren duurt voordat zij “deze jongere” aan de beurt zullen zijn, om zich in te laten inschrijven in een centrum als dit?

Oudere patiënten en hun zorgverleners op het platteland en in kleine dorpen krijgen het in de toekomst zwaarder te verduren dan lotgenoten in de stad. De dubbele vergrijzing slaat er de komende jaren toe omdat de jeugd al naar de stad is vertrokken en de ouderen zijn achtergebleven. Daardoor is er hier meer zorg nodig. Wanneer een oudere thuiszorg nodig heeft, wordt er een team van huisarts, logopedist, wijkverpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut en mantelzorgers opgetuigd. Maakt het kostenplaatje van de gezondheidszorg alleen maar steeds duurder. Mensen die geloven in dit soort van projecten moeten er vol ingaan en er maar op blijven hameren dat dit de norm wordt. Het kostenplaatje moet effectiever worden ingezet en verspreid over een groter project waardoor de kosten uit het budget beter zijn te volgen. Natuurlijk kun je een dergelijk project zo duur maken als je maar wilt, maar door de kosten te laten dragen door de grote meerderheid …. En grote van het project wordt het steeds goedkoper. Zoals het nu gaat met dorpen en steden waarin steeds meer leegstand komt door vertrekkende winkelbedrijven en zakenpanden is er een sfeer gecreëerd die laat zien dat de huidige woonvorm zoals steden en dorpen zijn ingericht, niet meer van deze tijd zijn. Het vraagt om een nieuwe opzet een nieuwe herijking en een nieuwe invulling van woonkernen waarin iedereen wil en kan wonen in een GROENE SFEER. Alle burgers die ik omschrijf in mijn stuk op onze webpagina https://www.vanasperenbraatsupporting.nl “hoe woont de grijze golf, de 65+ van morgen in Nederland”, kunnen hierin hun huisvesting vinden en een nieuwe sfeer en hun woongenot bepalen. Grote winkelbedrijven verhuizen toch naar het buitengebied van steden en dorpen. Kleine winkels worden verdeeld en worden naar de behoefte van burgers ingevuld en vullen de hele nieuwe sfeer van dorp en stad aan op dezelfde specifieke manier zoals ik hierin omschrijf.

Welke zorg wij nodig hebben, weten wij ook pas als wij het werkelijk nodig hebben. We schuiven daarom maar alles naar de ongewisse toekomst die voor de een vroeg komt en voor de ander weer later, maar ook dit soort van gedachten stoppen wij weg voor later in die niet voorspelbare toekomst van het leven. Wat wel voorspelbaar is de opwarming van de aarde waarvan wij de laatste paar jaren al duidelijk ervaren hoe warm het kan worden. De bejaarden hebben het in de huidige huisvesting heel zwaar en moeten vakkundig gekoeld en gelest worden. Wie doet dat en wie houdt de ouderen steeds in de gaten of zij genoeg drinken en niet verhitten? Vanwege deze bijkomende problematiek van het milieuvraagstuk moet nog heel veel worden onderzocht hoe de hulpbehoevende mens hierin is in te passen.

Misschien moeten wij daarom nu in deze vorm van projecten gaan denken. Meer aan een gezamenlijke aanpak en misschien meer in een Europese vorm van samenwerking voor het opzetten van dit soort grootschalige dienstverleningen.

Ik ga nog verder in mijn denken en door mijn visionaire gedachten de vrije loop te laten gaan. Regeringen moeten kapitaal € …. Opzijzetten om de basis te vormen voor de eerste fundamenten, het bouwrijp maken van deze projecten in woord en daad. Met andere woorden veel meer met elkaar alle beschikbare uren bestemd voor de dienstverlening in Europa koppelen en ook gaan gebruiken voor dit soort van ouderen 65-70+ opvang.

Meer gezamenlijk aanbestedingen binnen het Europese vaste land voor dit soort van aanpak van deze projecten.

Daarbij is het nodig om een dergelijk project goed en vakkundig van de grond te tillen. Ook het inpassen van een kleinschalige apotheek, een huisdokter, een medisch centrum, een buurtwinkel, huisvesting voor hulpverleners, studentenwoningen enz, enz …. Maakt het nodig om dit soort van projecten te realiseren. Ik zou graag zien dat deze projecten dan wel in de buurt van een grote of middelgrote stad gesitueerd kunnen worden met veel groen voor de natuurlijke long.

U moet er ook van uitgaan dat dit plan enkele hectaren groot moet zijn om financieel haalbaar te worden. De bewoners in het toekomstige project moeten niet te ver van een stad of dorp wonen omdat dan de afstand ook met het openbaarvervoer de prijs bepaald van de rit en de rit goedkoper wordt naar gelang de afstand naar de bestemming de rit gemakkelijker maakt. Men zou kunnen denken aan een shuttlevervoer door vrijwilligers uitgevoerd en zoals gebruikt wordt bij het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, maar best ook elders wordt toegepast.

Vervoersmiddelen zoals auto’s moeten buiten de ring van het project/plan worden gesitueerd om de rust in het project te kunnen handhaven. Er kan ook een kleine een laag en half boven de grond uitkomende parkeerkelder worden gesitueerd in het plan. Ziekenauto, huisarts, brandweer en kleine auto’s voor de bevoorrading vanaf de rand van het project moeten ieder gebouw goed kunnen bereiken via de kleinschalige aangelegde wegen binnen het plan. Wegen moeten zo worden gesitueerd dat deze nauwelijks opvallen binnen een straal van 100 meter als men rond loopt. Elke cluster moet een afgebakende verzamelplaats opnemen die goed bereikbaar is en verhard met bestrating uitgevoerd voor het in noodgeval stallen van de ziekenauto en of Brandweer. Het aan te leggen groen moet er vriendelijk uitzien en leerzaam zijn en het moet een uitstraling geven van rust als men er doorheen gaat.

Dit is een plan wat ik al lang in mijn hoofd heb opgeslagen en steeds komt dit verhaal en plan terug als ik weer een ander soort van vorm of plan van de een of ander persoon of instantie voorbij hoor en zie komen op radio of tv. Ik denk dan steeds is dit nou zo moeilijk om een dergelijk project te realiseren? De economie draait nu als een tierelier, er is nu geld genoeg en waarom doen we het dan niet? Een project realiseren als een grote proeftuin voor en om van te leren en om te zien of deze vorm ook gewenst is zoals ik die nu voorsta.

Straks over enkele jaren is de bevolking in Nederland uitgegroeid naar een verhouding die veel bejaarde mensen 65-70+ als de grootste bevolkingsgroep laat zijn en wie heeft dit proces dan nog in de hand? Wie zal deze grijze golf van het 65-70+ proces dan stoppen? Door deze vergrijzing die er uitgebreid aankomt voor arm en voor rijk zijn andere vormen nodig voor de huisvesting van deze mens. We leven nu al met een probleem voor de invulling van ons pensioen voor nu en later. De regering, de vakbonden en pensioenfondsen komen er nu al niet uit om dit goed op te lossen, waardoor het probleem alleen maar steeds groter wordt en voor veel mensen een probleem vormt.

Ik loop daarom al lang rond met de gedachten om pensioenen zo in te richten dat voor iedere burger in Nederland of ook daarbuiten in verband met samenwerking binnen Europa, de oude dag qua huisvesting en zorg is geregeld voor iedereen en ook al is betaald vanuit die verrichte arbeid of belastingen die in het verleden zijn ingehouden. Ook vanaf het moment dat de verkregen AOW door Drees voor iedere burger gaat meetellen en zo de hoogte van het bedrag is bepaald, ook hierin wordt uitgevoerd. Dit is dan vanuit de overheid zo geregeld dat dit verkregen bedrag voor iedere burger vanuit zijn of haar loon als belasting wordt ingehouden en door de staat worden ingelegd in een dergelijk plan en daardoor zekerheid biedt voor iedere burger die 65-70+ jaar en ouder wordt.

Als er burgers zijn die hier niet van willen horen na het bereiken van deze dag, dan treedt er bij het bereiken van de 65-70+ leeftijd bij deze burgers een andere wet in werking en dan wordt het opgespaarde bedrag in de belastingpot dat dan vrijkomt en was ingelegd voor later. Deze burgers zijn dan gerechtigd om dat bedrag in een andere soort dienstverlening te stoppen. Hij of zij zelf kan dan zijn leefpatroon voor later gaan bekostigen met het geld uit deze verkregen pot bij het bereiken van de 65-70+ jarige leeftijd met alle risico’s van dien die in het verleden door financiële posities in de markten door beleggingen zijn opgebracht en geboden.

Gezinnen krijgen steeds minder kinderen door de verkeerd ingerichte maatschappelijke en financiële verhoudingen binnen een gezin die door de staat worden veroorzaakt. De verhoudingen zullen scheef gaan lopen en onomkeerbaar zijn. Vrouwen, dus de toekomstige moeders stellen kinderen krijgen uit door hun verlengde carrière tot dat zij bijna 40 jaar zijn en al meer van dit soort redenen. Ook steeds meer door scheidingen van ouders en daardoor weer de samenvoeging van twee gescheiden oudergezinnen, werkt dit ook in de hand dat er geen kinderen meer bij komen.

Wilt u (later) bewust een kleinere woning?

Lijkt het huis waar u al jaren woont, ineens te groot? Zodra de kinderen uit huis zijn, blijven slaapkamers leeg en is er veel minder opbergruimte nodig dan voorheen. Het is zonde te betalen voor een huis, dat te groot aanvoelt en niet optimaal benut wordt. Bovendien moet een huis ook schoongemaakt en onderhouden worden. Iets wat, lichamelijk gezien, steeds lastiger wordt. Dit is zo een moment, waarop veel ouderen besluiten te verhuizen naar een kleinere woning, dan is dit zo’n moment om te gaan denken voor dit project. Het is daardoor vanzelfsprekend dat deze vrijkomende woningen dan vrijkomen voor woningzoekende burgers.

Woningaanpassingen in een dergelijk project is mogelijk voor de vergevorderde oude dag als de gepasseerde leeftijd er is en die dan om een aanpassing vraagt:

Als u een nieuwe woning voor de oude dag betrekt in een project als dit en u bent in staat en u voelt u nog goed en u en uw partner kunnen zich (nog) goed helpen, dan is het verstandig alvast na te denken over eventuele woningaanpassingen, die het mogelijk maakt lang zelfstandig en comfortabel te wonen. Ook als het lichamelijk gezien een iets grotere uitdaging wordt. Of een van beide valt weg of wordt dermate hulpbehoevend dat andere maatregelen noodzakelijk zijn. Er kunnen redelijk eenvoudige aanpassingen dan gedaan worden als er tijdens de realisatie van een dergelijk project al aan wordt gedacht in het bouwproces om bijvoorbeeld de badkamer en toilet in te richten, zodat het valgevaar afneemt en gemakkelijk is aan te passen. Denk aan handgrepen en een douchestoel, verhoogd toilet bijvoorbeeld. Ook kan het een uitdaging zijn de slaapkamer of woonkamer te bereiken als de woning een trap heeft. Met een traplift heeft u altijd toegang tot de slaapkamer enz…, maak daarvoor de aansluitingen alvast geschikt. Stopcontacten en schakelaars op heuphoogte aanleggen.

Een aantal jaren geleden hebben mijn vrouw en ik tijdens onze vakanties in Spanje bezoeken gebracht aan een gevestigd project in de nabijheid van Benidorm in Spanje en hebben er ook goed rondgekeken. Méér dan dertig jaar geleden bouwde een Spaanse heer dit park en vernoemde het naar zijn dochter Patricia. Zijn liefde voor haar is tot in alle details van het resort terug te vinden! Dit project is in de vorm die ik voorsta en zou willen realiseren voor de toekomst. Natuurlijk weet ik dat het in Benidorm lekker warm is en dat het lijkt alsof je elke dag vakantie hebt. Maar toch is deze vriendelijkheid de gevoelens van Benidorm ook in te passen in Nederland met ons Noordzee klimaat. Nederland is een vlak waterland en de omgeving van Benidorm in Spanje nogal in het achterland bergachtig, maar toch…. Is het maar net zoals je het invult en de sfeer een invulling geeft waardoor elk mens goed zelf kan bepalen hoe hij of zij willen leven hier in Nederland.

VLAKBIJ BENIDORM SPANJE
Lugar Residencial Ciudad Patricia, 0 S/N, 03503 Benidorm, Alicante, Spanje
Calle Rumanía, 26, 03503 Benidorm, Alicante, Spanje
Apartamentos Ciudad Patricia
03503 Benidorm, Alicante, Spanje

Https://www.ciudadpatricia.nl

*
Contact: Seniorenresort Ciudad Patricia
Calle Rumanía 26,
03503 Benidorm (Alicante)
Telefoon: (+34) 965 855 100
Fax: (+34) 966 803 029
E-mail: apartamentos@ciudadpatricia.com

Deze door mij uitgeschreven uiteenzetting is een voorbeeld die ik in dit verhaal wil gebruiken en deze vorm van wonen zoals in dit Woonproject bij Benidorm in Spanje wil tonen. Voor mij is dit een mooi inkijkje en zal qua het financiële plaatje alleen als voorbeeld in mijn voorstel kunnen dienen. Kosten zullen per onderdeel in aparte berekeningen moeten worden weerlegd om daarmee in een staffel te kunnen gebruiken om dan te komen tot de uiteindelijke haalbaarheid van een dergelijk project.

In deze koppeling van diverse soort woningen, huur en koop en gebouwen met uitgebreid benodigde dienstverlening en liggend in een prachtige omgeving bij de stad Benidorm Spanje zagen wij de mogelijkheid en ook datgene wat ik hier in dit verhaal aan u probeer te vertellen. Hier was zelfs een kleinschalig ziekenhuisje in het plan gevestigd, zie hiervoor de website: https://www.ciudadpatricia.nl, een soort ziekenboog, een apotheek, een restaurant en verder ook alles wat ik hier in deze opzet beschrijf. Toen moesten wij als wij hiervoor in aanmerking wilde komen en ook in dit plan wilde wonen, ons inkopen voor een bepaald bedrag (peseta’s toen). Ik dacht mij te kunnen herinneren dat dit bedrag om in aanmerking te komen van een woning all-in was, zo rond de anderhalve ton in € lag, maar dat weet ik niet meer zo precies, het is al te lang geleden en wij waren noch te jong om dit toen te doen. Op dit moment bestaat deze vorm van wonen nog steeds als ”Patricia” en is het overzicht op de website ook nog steeds zoals wij het tijdens onze vakantiedagen toen zagen.

Dit bedrag was men wel gedeeltelijk kwijt als je allebei was overleden, geen enkele erfgename kon aanspraak maken op het bedrag wat was opgesoupeerd van de voorbije jaren door de bewoning. Je ging ervanuit dat toch een van de twee hier langer dan enkele jaren zou kunnen wonen, zou een van de twee eerder overlijden. Het was dus een gok die je nam als je het goed bekijkt en ook was het voor de oude dag om als ouderen dit te doen een goede stap. Hier voelde wij ons omgeven door een vrijheid/blijheid en een goed zorgeloos leven en omdat er goed voor je werd gezorgd. De vorm voelde uitstekend hoe dit was opgezet en ook was gewenst of afgesproken, het voelde voor ons toen prima. We zijn hier nog enkele jaren op rij teruggegaan om niet over een nacht eis te gaan en hebben telkens rondgekeken en vragen gesteld bij de informatie en …. Koffiegedronken in het bijbehorende restaurant van deze woonvorm.

Dit soort van projecten als dat in Benidorm-Alicante Spanje kan gemakkelijk gecombineerd worden met een sociaal karakter dat erbij wordt opgenomen met aanverwante aangelegenheden, waardoor de huisvesting door het hele sociale karakter anders maar ook veel royaler is ingevuld maar waarbij de hele zorgsfeer en hulpverlening gekoppeld wordt door het hele project heen. Dit project kan zich goed ontwikkelen in combinatie met het duurdere segment woningen of appartementen met veel groen rondom de gebouwen te verkopen, zal de opbrengst van de verkoop van deze woningen en appartementen de kosten over het totale project kunnen spreiden en verminderen. Door dit project zo op te zetten en ervoor te zorgen dat er gezamenlijk geleefd kan worden met mensen van alle lagen van de bevolking, is dit soort van projecten goed mogelijk te realiseren. Dit soort van projecten moet de uitstraling krijgen van een groot dorp dat is omgeven door veel groen, maar dat dan alle woonsoorten en gebouwen bij elkaar gegroepeerd heeft en ook overzichtelijk maakt. Deze hernieuwde en vooropgezette dorpse karakter van het project zal uiteindelijk leiden dat de kosten van een dergelijk plan overzichtelijker gaan worden, maar ook zijn op te brengen door de mensen die er straks wonen. Op dit moment in de tijd van nu, is alles juist versnipperd, worden mensen juist gescheiden in aparte groepen qua milieu en afkomst. Het hele verzorgende spectrum is onoverzichtelijk geworden en is als een lappendeken her en der neergelegd in dorp of stad, kost daardoor veel meer, en zal over een aantal jaren als we het jaar 2030 naderen niet meer zijn op te brengen.

Door het project zo op te zetten dat de hele inbedding van gebouwen/woningen/wegen en de groenvoorziening in het plan de juiste sfeer uitademen en perfect zal moeten zijn, is het heel belangrijk om een goede keuze te maken in een kwalitatief goede architect. Ieder mens op leeftijd kan in dit project zijn of haar thuis vinden en men moet zich gelukkig prijzen deze stap dan te kunnen zetten.

Samengaan met bestaande projecten.
Misschien zijn er mogelijkheden om nog meer gestapelde woningen erbij aan te plakken zodat er animo ontstaat van burgers van elders en zelfs met nog meer andere mogelijkheden erbij zoals ik hierin beschrijf. Het hele project dan moet ingebed zijn in een rustgevende omgeving met veel groen en kleinschalige infrastructuur. Wat mij steeds in het oog blijft springen is het project “Ciudad Patricia” in Benidorm-Spanje omdat dit Project al vele jaren bestaat en zelfs ook steeds uitbreiding behoefd. Toen wij er waren in de jaren 1998 tot en met 2002 enz…. Zag deze woonvorm er net eender uit. Iets kleiner maar het oogde voor ons fantastisch en in 2018 is het nog met een aantal woningen uitgebreid.

Voor elke soort van vakgebied in Nederland is al heel moeilijk om hier gespecialiseerde mensen te vinden. Als er nu al te weinig zijn dan zullen deze tekorten steeds oplopen en zal men steeds om meer personeel blijven vragen. Is het dan begrijpelijk geworden dat je in de toekomst niet meer kunt denken in kleinschaligheid van verzorgingsprojecten maar zullen we met z’n allen naar dit soort van vormen voor de huisvesting van deze grijze golf 65-70+ moeten gaan zoeken. Ook zullen we eraan moeten wennen dat dit de toekomst wordt. De mensen die ons “de grijze golf van Nederland/Europa” komen helpen, moeten straks ook gehuisvest kunnen worden. Als de oudere mensen niet meer terecht kunnen in een aangepaste woning, daarbij de hulpverlening dringend gewenst is vanwege dementie van de partner e.d., dan zullen zij ook niet hun woning kunnen vrijmaken voor de huisvesting voor ieder ander mens die op zoek is naar een woning.

Om tot de ontwikkeling van dergelijke projecten te komen moet men goed realiseren dat men niet steeds deze plannen naar de toekomst kan blijven verleggen. Ieder mens wil gehuisvest zijn of je nu Nederlander bent, Pool of je komt uit Timboektoe hiernaartoe. Burgers van elk land in de Wereld komen in de verleiding naar Nederland te immigreren als er een baan wordt geboden.

Wat je nodig hebt is een flinke lap bouwgrond in een schone omgeving, geen luchtverontreiniging. Een serieuze investeerder van enig formaat. Het project mag niet gesitueerd worden onder de rook van vuil uitstotende fabriekscomplexen e.d. De hele infrastructuur moet gemakkelijk uitvoerbaar zijn en moet het zo zijn aangelegd dat je er later gemakkelijk bij kan komen voor reparaties of uitbreidingen. Als er zaken onder het oppervlakte verdwijnen en zichtbaar worden bovengronds vooral voor datgene wat bovengronds wordt aangelegd als infrastructuur moeten deze zaken zo onopvallend mogelijk zijn aangelegd en ook rustgevend zijn als deze ook in het zicht komen. Straatjes/pleintjes moeten uitgevoerd worden met materialen die weinig of geen geluid produceren. Via deze straatjes en pleintjes moet het openbaarvervoer aan de rand van het project goed bereikbaar zijn en de aanleg moet uitgevoerd worden met rustgevende materialen en beplanting daar naartoe.

Misschien is er een vorm te vinden om de financiering gemakkelijker te maken voor de huurwoningen. Misschien zou het kunnen dat de AOW-uitkering van ieder persoon die boven die 65-70+ wordt, dus het bedrag van de AOW van haar of hem in te leggen elke maand dat deze van de Staat worden ontvangen enz. en waardoor de dienstverlening gratis wordt e.d. Er zijn allerhande vormen te bedenken. De Grond zou in huur/erfpacht kunnen worden ingezet door de Gemeente of Regering beschikbaar gesteld en waardoor de eerste grote kosten al zijn weggeschrapt.

De woningen, gebouwen, straten en pleinen moeten worden uitgevoerd volgens de laatste normen en moeten de woningen en gebouwen zijn uitgerust met electrische/electronische apparaten en geen gas of olie gestookte ketels of kachels meer, alles volgens de laatste milieueis uitgevoerd. De uitvoering van verwarming en bedieningsapparatuur voor en van de woning en de ruimten daaromheen moeten veilig zijn voor de gebruiker en gemakkelijk te bedienen. Raampartijen met geïntegreerde energiebronnen tussen het glas is goed toepasbaar en de hoofdzakelijke energie moet gehaald worden vanuit de natuurlijke hulpbronnen zoals de warmte van de Zon en de warmte uit de diepere bodemlagen en geen windmolens in de directe omgeving. Er moeten voldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn van de gebouwen en de bouwgrond daarvoor nodig moet worden gereserveerd en in de toekomst kunnen worden benut.

Er moeten huurwoningen komen voor gezonde bejaarden als echtpaar (2 kamers/3, wc, berging en keukentje) en voor een alleenstaande oudere (1 kamer/2, wc, berging en keukentje), woningen voor de gedeeltelijk hulpbehoevende ouderen, bejaarden met handicap maar wel nog gedeeltelijk zelfredzaam zijn, bejaarden met functionele problemen zoals Parkinson en dementie. Hierin moet men keuzes maken wat een huurwoning is en welke woningen horen bij de verzorging enz. en …. dan het kostenplaatje hiervoor berekenen.

Als extra aanvulling moeten er woningen komen voor studenten, gehuurd of kosteloos in verband met de inzetbaarheid van de student. Men moet keuzes maken in welke vorm men de kosten van de woningen gaat gieten en of het haalbaar is dan. Hiervoor zal een flinke berekening moeten worden opgezet. Hij of zij student alleen (Woon/slaapkamer, wc, keukentje en berging) of in een gezamenlijk onderbrenging in een studentenwoning voor 5 of zes personen onder een dak (5-6x slaapkamer/studeerkamer, keuken en wc en berging). De studentenwoningen verdelen over het project waardoor de bereikbaarheid kan worden verkleind. Voor een directe bereikbaarheid van de bejaardenwoningen zou ik de studentenwoningen en van de directe hulpverleners zoals het medisch personeel boven op de bejaardenwoningen situeren.

Hierdoor is de hulpverlener/student steeds in de directe omgeving te vinden en kunnen gemakkelijk worden opgeroepen en snel ter plaatse kan zijn. Of je nu in twee of drie bouwlagen bouwt met daarbovenop de woningen van de hulpverleners zal dat uiteindelijk de bouwprijs goedkoper maken.

Men zou kunnen denken dat de woningen in alle te bedenken vormen gebouwd kunnen worden als een piramide die veel wegheeft van een MOLSHOOP en als basis een groot oppervlak heeft waarop men alle vormen kan bouwen. Onder het grote begane grondoppervlak van deze eerste laag van de MOLSHOOP kan men de technische ruimtes en parkeeraangelegenheden met gemak situeren en half onder peilniveau aanleggen. De student of hulpverlener die intern is of woont zal gemakkelijk via een lift, trap of glijpaal naar de om hulp roepende bewoner kunnen afdalen. In het centrum van de MOLSHOOP kan men een tuin aanleggen die van boven open is of wordt afgedekt met een lichtdoorlatende koepel of glazen dak met daarin weer verwerkt een energiebron voor het opwekken van warmte of van elektriciteit. Hierdoor is de hulpverlener/student steeds in de directe omgeving te vinden en kunnen zij gemakkelijk worden opgeroepen en snel ter plaatse zijn. Of je nu in een, twee, drie, vier of vijf bouwlagen bouwt inclusief weer de woningen/appartementjes van de hulpverleners dan zal dat uiteindelijk de bouwprijs goedkoper maken. Om een goede bereikbaarheid te krijgen zou je de clusters MOLSHOPEN, dus een serie van gestapelde gebouwen/woningen kunnen verbinden met overdekte wandelgalerijen en of roltrappen/banen zoals op Schiphol. Onderling zou men de MOLSHOPEN kunnen verbinden met elkaar door overdekte galerijen etc. In het gebouw is de bereikbaarheid doormiddel van trappen en liften te realiseren. Voor de student zou je kunnen denken als een aanvulling om glijpalen zoals deze bij de brandweer in gebruik zijn. Kwestie van oefenen denk ik. Deze MOLSHOPEN met hun wandelgalerijen lijken veel op gebouwen die in de ruimte op verre planeten als een Science fictionvoorbeeld worden gegeven en worden gesitueerd en daardoor is deze gemeenschap van mensen in staat op dezelfde manier te wonen en te leven als in de ruimte hier heel ver weg. Is deze vorm “MOLSHOOP” zoals ik hierin voorstel te gebruiken in droge omgevingen zoals in Afrika en elders op de Wereld?

Om een goede bereikbaarheid te krijgen zou je de clusters, dus een serie gebouwen/woningen kunnen verbinden met overdekte wandelgalerijen en of roltrappen/banen zoals op Schiphol. In het gebouw is de bereikbaarheid doormiddel van trappen en liften te realiseren. Voor de student zou je kunnen denken als een aanvulling aan glijpalen zoals deze bij de brandweer in gebruik zijn. Kwestie van oefenen denk ik.

Deze studenten mogen gedeeltelijk gratis wonen maar met dien verstanden dat zij door middel van een rooster van aanpak zich inzetten om de bejaarden bij te staan als daar dringend (dag en nacht) om wordt gevraagd en als het alarm afgaat bij een bejaarde inwoner. De student moet inzetbaar zijn en er wordt ook gecontroleerd op zijn inzetbaarheid i.v.m. het zich eventueel kunnen onttrekken van zijn plichten of haar diensten vanwege de vrije kosteloze huurwoning. Studenten moeten in eerste instantie goed gescreend worden voor de veiligheid van de hulpbehoevende mens.

De alarmsystemen moeten met de allerlaatste snufjes zijn uitgevoerd en uitgerust waardoor de student of hulpverlener direct weet waar hij of zij moet zijn. De hulpbehoevende mens die oproept heeft een probleem en als er om zijn en haar inzet wordt gevraagd moet er hulp geboden worden. Deze studenten moeten er zijn als er door een hulpbehoevend persoon hetzij overdag of snachts wordt opgeroepen en dan ook direct naar deze persoon toe gaan om te kijken en indien nodig hulp inroepen van een arts of de verpleger(ster) die continu op het plan aanwezig is enz. Hij of zij moet op gezette tijden met deze bejaarden en hulpbehoevende mensen even tot hunner dienst staan en hun helpen als deze mensen een wandelingetje willen maken, of een boodschap voor hen moet worden gedaan of de medicijnen moeten worden opgehaald bij de apotheek. Er zijn zoveel zaken die gedaan kunnen worden en die tot een ontlasting van de hulpbehoevende oudere kunnen zijn.

Kleine financiële zaken van de bejaarden afhandelen zoals hulp bij betalingen via de computer aan instanties, computergebruik stimuleren en uitleggen enz. enz. De diensten kunnen enorm worden uitgebreid en wat deze studenten zouden kunnen en mogen doen. Dit zal afhangen van de plaats van een vestiging omdat de ene student zijn of haar studie volgt als medisch student, terwijl de andere student weer studeert in een ander vak en misschien in de economie is geïnteresseerd. Daarom blijft dit afhankelijk van de opzet van een project en voor wat voor studenten men dan kiest i.v.m. de in de nabijheid gelegen soort universiteit, studie, school enz.

Dit soort van projecten is zelfs uitvoerbaar als men er weer voor kiest om een invoering van een soort van sociale dienstverlening van en door jonge mensen, meisjes en jongens van ongeveer 17, 18 en 19 jaar en die voor een x (?) aantal maanden hun sociale diensttijd verplicht afwerken en hiervoor in dit soort van projecten hun diensten kunnen aanbieden en zo ook zien waar gaan wij met z’n allen later als wij ook oud zijn uiteindelijk naar toe en komen wij dan ook hier terecht in dit soort van bejaardenopvang met goede medische verzorging en alles erop en eraan, zeg maar alles all-in. Is mijn pensioen dan zo geregeld en ingevuld? Wordt mijn financiële plaatje waar ik voor werk in dit soort projecten ingelegd en geeft mij dat een zorgeloze oude dag? Als wij deze jonge mensen deze mogelijkheden bieden en hun een huisvesting geven tegenover hun inzet dan worden tegelijkertijd ook deze jonge mensen bestendig voor de toekomst gemaakt en worden zij voorzien van de juiste instelling en mentaliteit voor hun toekomstige leven opgeleid.

Vroeger in de tijd dat de verplichte dienstplicht er nog was, moesten de jongemannen en een enkel meisje als vrijwilliger ook een aantal km’s ver van huis afreizen en werden zij hier en daar in een kazerne ingekwartierd. Dus zo vreemd is het niet en voor de jeugd die zijn of haar studies heeft afgerond of tijdens een studie er tussendoor een sabbatical invoert is het heel goed mogelijk om deze dienstverlening op zijn of haar schouders te nemen. Ik denk dat deze vorm van sociale dienstverlening een hele goede start zou kunnen zijn voor het verdere leven van ieder jonge mens, omdat de tijd die er toch aankomt met alle voorkomende spanningen zich op een moment zal aandienen.

Er moet een kleine apotheek worden gevestigd in dit plan en deze apotheek moet gevoed kunnen worden vanuit een grotere apotheek vanuit een stad of dorp. Er moet een medische dependance voor een huisdokter worden ingericht in het centrum van het plan en deze huisdokter moet gemakkelijk bereikbaar zijn en die dan ook door een planning/rooster vanuit de praktijk kan worden bezocht. Deze huisdokter moet gekoppeld zijn aan een andere huisdokterspraktijk of huisartsenpost in de buurt zodat men nooit mispakt als er dringend een arts nodig is.

Misschien is het goed en ook zelfs uitvoerbaar om ouderen kennis te laten maken met kleuters die om de zoveel dagen/tijd bij de hulpbehoevende en alleenstaande bejaarden op theevisite komen en de emotie en de gezelligheid in hun ouderenbestaan kunnen terugbrengen. E.e.a. is al op de tv zichtbaar geweest en dat dit plan van aanpak ook tot resultaat heeft geleid werd goed duidelijk op de tv. Bejaarden vertoonde duidelijk verbeterde motoriek en hadden veel meer plezier in hun leven daardoor gekregen.

Er moet een buurtwinkel in het centrum van het plan gesitueerd worden. Deze winkel moet ook gemakkelijk bereikbaar zijn voor iedereen. De goederen van huishoudelijke aard en eventueel aangevuld vanuit de behoefte zijn te verkrijgen en moeten vanuit die behoefte worden aangeschaft. De openstelling van een dergelijke winkel kan gemakkelijk door het opstellen van een rooster waardoor het te plannen is wanneer de opening zal zijn.

Er moet een ruimte komen voor het verplegend personeel direct in de nabijheid van de apotheek en de bij de grootste zorginstelling voor de hulpbehoevende bejaarde mensen en ook een ruimte voor de hovenier/klusjesman en de huishoudelijke dienst met opslag en kantine met wc en wasruimte, deze moeten naar een behoefte aanwezig zijn.

Er moet een gemeenschappelijke ruimte/restaurant zijn met kantinefaciliteiten die kan worden ingericht naar behoefte van de ouderen/gebruikers en eventuele bezoekers die bij hun ouders of familie op visite gaan. Studenten zouden kunnen worden ingeroosterd om de kantine op gezette tijden te bedienen enz, enz…

Niets uit dit omschreven project van diverse pagina’s “De grijze golf 65-70+ komt er aan” mag worden gekopieerd nog worden verspreid door geïnteresseerden zonder een goedkeuring en afspraak verkregen te hebben vooraf van de schrijver. *JGJCVA13032019*woningvoorouderen*

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie