Een Burgemeester tijdens Prinsjesdag 2023

Aan de Edelachtbare heer Burgemeester J.H.C. van Zanen

Postbus 19157, 2500 CD ‘S-GRAVENHAGE – E-mail: burgemeester@denhaag.nl

Betreft: Prinsjesdag 2023,

Geachte burgemeester, zeer geachte heer J.H.C. van Zanen, voor u Persoonlijk,

Geachte Burgemeester, direct na Prinsjesdag hebben wij aan u onze onderstaande brief geschreven en tot op de dag van vandaag geen enkel berichtje van uw hand retour. Jammer. Toen u pas net op uw zetel in Den Haag zat als nieuwe Burgervader van Den Haag hebben wij u ook geschreven om u te complimenteren met uw nieuwe functie en hadden wij per omgaande een berichtje van u met de hand geschreven retour. Maar waarom dan nu niet vragen wij ons af, nu wij zo’n belangrijk onderwerp als dit aan u voorleggen?

De brief die wij aan u stuurde op: 20 sept 2023 als volgt; Wij willen onze bezorgdheid uiten over de onaangename sfeer die wij opnieuw hebben ervaren tijdens de Prinsjesdagviering langs de route. Het uitfluiten van de koning en zijn gezin heeft ons diep geraakt. Wij geloven dat het tijd is voor verandering en daar moet u en alle andere verantwoordelijke mensen die leidinggeven aan Stad en Vaderland voor zorgen, hun best te doen dat er een ander klimaat komt. Het andere klimaat is al verpest, nu dit nog als wij gaan op weg naar een wereld die ons mensen de zin van het leven ontneemt. Wij zijn al op leeftijd en moeten huilen om hetgeen we gisteren zagen in uw stad.

Reeds in de vroege ochtend werd het koningshuis onderwerp van gesprek bij de NOS-omroepmedewerkers. Voorafgaand aan het vertrek van de koning en zijn gezin in de Koets hoorden wij herhaaldelijk negatieve commentaren over de koning en zijn plaats in de peilingen. De NOS voorzag ons van gedetailleerde beschrijvingen van de vorige jaren waarin de boerenprotesten en de omgekeerde vlaggen ons toen al de nodige rillingen bezorgden, dan zegt mevrouw van de Plas van de BBB daaroverheen om het nog maar eens negatiever te laten zijn “soms leek het alsof de tekst die de koning voorleest, deze tekst afkomstig is van ChatGPT”. Dit is voor ons ouderen allemaal onacceptabel.

Het protesteren langs de A12 en langs de route van Prinsjesdag is voor ons, mensen met een andere opvoeding en achtergrond, onbegrijpelijk en pijnlijk. Wij beschouwen dit als een brug te ver. Het lijkt erop dat we getuige zijn van het vervagen van oude normen en waarden, en dat deze worden vervangen door een wereld van negativiteit en menselijk leed. Het lijkt erop dat burgers hun verantwoordelijkheid ontlopen, in plaats van gezamenlijk problemen aan te pakken die dreigen te escaleren. Het gebrek aan interesse in de samenleving baart ons zorgen.

Zullen de oprechte en goedgezinde burgers die het koningshuis koesteren de dupe worden van dit voortdurende negativisme? Worden ze volgend jaar in 2024 bang gemaakt door nog meer geweld?

Dreigt het traditionele feest op de derde dinsdag in september verloren te gaan door deze negatieve berichtgeving, het cynisme en het gebrek aan respect? De Koning en zijn gezin zullen wel gek zijn weer op het Bordes te gaan staan en maar uitgefloten te worden? Het lijkt ons dat er grenzen moeten worden gesteld aan de berichtgeving van de NOS en andere media, die soms geen ruimte lijken te gunnen aan positieve reacties.

Wij doen een beroep op u, geachte burgemeester, om deze zorgelijke trend te onderkennen en stappen te ondernemen om de Prinsjesdagviering weer te laten stralen in positiviteit en eenheid. Dat protesteren mag, maar wel op een andere manier en met respect. Wij geloven dat het in het belang is van ons koningshuis en onze samenleving als geheel.

Met een oprechte en vriendelijke groet, Tonny en Jan van Asperen, Weert.

Vanaf 20 september tot nu 24 december 2023, dat zijn 95 dagen dat mijn brief onderweg is.

Geachte heer Van Asperen, mail op 09-01-2024 van Maarten Beks, allereerst excuses voor de late reactie op uw mails en natuurlijk ook de beste wensen voor 2024. Ik zou u graag bellen over uw mail, maar zag geen nummer. Kunt u mij uw nummer sturen of anders bellen op onderstaand nummer?

Veel dank alvast en hoop u snel te spreken, met vriendelijke groet, Maarten Beks

Bestuursadviseur burgemeester Jan van Zanen 06 1037 8210, maarten.beks@denhaag.nl

Geachte heer Beks, bedankt voor uw mail retour. Wat mij enigszins verbaasd is uw vraag naar mijn telefoonnummer. Als u mijn brief die ik gezonden heb enige tijd geleden na Prinsjesdag aan de Burgemeester van Den Haag dan kunt u daar mijn adres, telefoonnummer, website enz. vinden in het briefhoofd. Het neemt niet weg dat ik graag bereid ben u mijn telefoonnummer door te geven voor uw gemak. Ik hoop dat u eerst goed mijn brief die ik enige tijd geleden alweer aan Burgemeester van Zanen stuurde eerst leest om te weten waar gaat het over. Waarom zeg ik dat omdat ik uit ervaring put en vaak heb ondervonden dat geschreven stukken nauwelijks worden gelezen tot frustratie van de schrijver. Mijn gsm-nummer is 06-51328707 en bijna altijd ben ik bereikbaar. Ik wacht op uw telefoon. Hartelijke groeten Jan van Asperen.

Gisterenavond 09-01-2024 ben ik dan eindelijk teruggebeld door een medewerker van, van Zanen, dhr. Maarten Beks m.b.t. de brief die ik gestuurd heb aan Burgemeester van Zanen op 20 september 2023. Deze brief ging over Prinsjesdag. Hij vertelde mij dat hij het eens was met mijn brief en verontschuldigde zich vanwege deze late opmerking over mijn brief. Ik heb hem verteld dat deze brief ook bij de Majesteiten terecht is gekomen omdat van Zanen niet antwoorde aan mij. Volgens zijn mededeling wordt mijn onderwerp Prinsjesdag met de bestuursorganen van den Haag en het Koningshuis besproken om oplossingen te bedenken voor het volgend keer september 2024. Ik heb Maarten Beks verteld dat ik het betreur dat van Zanen zelf mij niet heeft gebeld, geeft hiermee duidelijk aan dat hij boven partijen staat en mij duidelijk als een niemendalletje ziet. Het is gezegd. Jan v. A 10-01-2024.

*

Prinsjesdag 17 september 2024, 1 jaar later……. Amper wanklank voor Amalia, Alexia en koningspaar bij paleis: ‘Ik heb gelukkig geen boe-geroep gehoord’

Met lamme armen van het zwaaien verdwijnen zes leden van de koninklijke familie na een minutenlange bordesscène bij paleis Noordeinde naar binnen. Langer, veel langer dan de afgelopen jaren, hebben ze gewuifd naar de bezoekers voor het Haagse werkpaleis. Zij waren niet alleen met meer, maar ook met een ander humeur.

Jeroen Schmale 17 sep. 2024 Laatste update: 17-09-24, 18:45

Geen striemend fluitconcert voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de prinsessen Amalia, Alexia, Laurentien en prins Constantijn aan het einde van hun plichtplegingen op Prinsjesdag, zoals vorig jaar. Destijds vonden de leden van de koninklijke familie het gauw welletjes en verdwenen ze snel naar binnen voor de lunch. Nu laten ze de soep graag afkoelen voor dit warme volksbad.

Natuurlijk, er staan demonstranten langs de route die de koetsen afleggen door het centrum van Den Haag, maar anders dan de afgelopen jaren voert hun aanwezigheid niet de boventoon. Prinses Beatrix kan, van achter het raam in het voormalige paleis Kneuterdijk, zonder beletsel kushandjes uitdelen naar haar zoons, schoon- en kleindochters.

Zij passeren haar in de Glazen Koets en – heerlijk woord dat alleen rond Prinsjesdag klinkt – de gala-glasberline. Een trouwe Oranjefan, Oscar Meijer uit Amersfoort, draagt een foto van prinses Laurentien met een hartje omhoog, om haar te steunen op haar eerste publieke optreden sinds haar pijnlijke aftocht uit de stichting die gedupeerden van de toeslagenaffaire wil helpen.

Hij en geestverwanten zingen de jarige hofdame van Máxima toe, die als eerste passeert in een koets, de op Prinsjesdag 60 jaar geworden Gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael, Bibi voor intimi. En hoor: bij de terugkeer van de Oranjes en hun gevolg op paleis Noordeinde klinkt dus geen gejoel, maar wordt eensgezind het Wilhelmus meegezongen.

,,De kinderen zingen hardop mee en heel spontaan”, concludeert Teunie van Dorp, die als hulpouder met groep 8 van de Jan van Nassauschool uit Gouda mee naar Den Haag is gereisd. Het zal de verse herinnering aan een succesvolle sportzomer voor Nederland zijn, waarin het Wilhelmus vaak klonk. Maar het zegt ook iets over de feestelijkere sfeer rondom het paleis, vergeleken met de afgelopen edities van Prinsjesdag.

,,Ik heb geen boegeroep gehoord, tot mijn opluchting”, constateert Anita Dijkman uit Bodegraven, voor de vijftiende maal present bij het werkpaleis op Prinsjesdag. ,,Misschien zijn de demonstranten ergens tegengehouden, of ze zijn er gewoon nauwelijks. Maar kijk nu eens om u heen: hier zie je toch een doorsnede van de Nederlandse bevolking staan? Dat is zo belangrijk van het koningshuis, de verbindende rol. Prachtig om dat weer te signaleren, in plaats van de grimmige sfeer van de afgelopen jaren.” JVA 17-09-2024*