Een dringende brief aan Paus Franciscus in Rome.

PERSOONLIJKE brief voor U Heilige Vader,

Aan Zijne Heiligheid Paus Franciscus,
00120 Via del Pellegrino,
Citta del Vaticano, ROMA Italië

Betreft: Uw inzet met betrekking tot de toestand in de wereld van nu.

Heilige Vader,

Wij bidden voor Uw wijsheid in deze Wereld, een wereld die erg van slag is. Wij wensen U veel sterkte bij het juist invullen van de lijn van vrede, van Hoop, en dat U ook mag voorgaan nu het nog kan.

Ik kan het niet laten om u opnieuw te schrijven, maar de toestand in de Wereld nu is van dien aard en grootte ergernis dat ook U nu wat moet ondernemen. Ik hoor weinig tot niets als gewoon burger van Nederland vanuit het Vaticaan en dat er ook maar iets wordt ondernomen om deze verschrikkingen het hoofd te bieden. Ik bedoel te zeggen dat zichtbaar zijn voor iedereen, maar dan ook voor iedereen in de wereld en dat, dat nu heel erg belangrijk is. Uw stem nu laten horen is cruciaal om de stappen te zetten die anderen moeten leiden naar oplossingen.

Want…., met veel druk wordt alles vloeibaar, zonder druk wordt het los zand. Los zand gaat met de wind aan het lopen, met de wind wordt het ergens niemandsland. Water maakt het zand weer vloeibaar, vloeibaar zand gaat niet vanzelf stoppen. Stoppen zal uiteindelijk lukken door het nodige overleg en als alles wat vloeibaar is gaat stoppen door dat gezamenlijk overleg van U en allen, zal er meer saamhorigheid gaan stromen en niets staat dan ons meer in de weg. Dat mensen eens zullen luisteren en met respect met elkaar zullen omgaan, ieders leven waarderen en dat wij blijven Geloven in een mooiere toekomst, dat wij blijven Hopen op iets moois en dat de Liefde en het respect het allergrootste goed is dat wij aan elkaar kunnen schenken. Doe steeds een beetje water bij de wijn en laat de wijn dan alsnog goed smaken. Samenwerken met elkaar doe je met respect en geduld. Geven en nemen is de norm en wie veel begrijpt zwijgt op het juiste moment.

Dat is de weg naar een betere toekomst.

De drukke bezigheden van U Heilige Vader, de tegenwerking van Kardinalen en alle belangrijke zaken vooropgesteld brengen de oplossingen in de wereld niet dichterbij. De besproken zaken en of vernieuwingen in de kerk worden ook niet begrepen door de gelovigen als deze oorlogen, twisten en natuurrampen maar blijven voortduren. Het zal blijken straks dat zaken, hoe goed bedoeld, geen richting weten, met op de achtergrond van wat er nu gebeurt in de wereld en waarin wij burgers nu moeten leven. Geloven wij dan nog en wie zal ons bijstaan en helpen? Waarin wij tegelijkertijd de vreselijkste dingen om ons heen zien gebeuren. Daarom willen wij deze problemen met U bespreken, en daarom het volgende ook aan U voorstellen. U bent omringt door deskundigen, met Kardinalen die uit alle windstreken bij U zijn neergestreken. U Heilige Vader vertegenwoordigd hen en ook zij die wat extra zouden kunnen betekenen bij het oplossen van het conflict moeten worden ingezet en meteen ook U Heilige Vader adviseren.

Het is vandaag de 18de zondag door het jaar. Het woord van de Heer volgens Johannus en waarin de honger wordt beschreven. De honger naar het brood, de honger naar het woord, honger naar vrede, honger naar lief zijn en mededogen voor elkaar, honger naar respect.

Vaak heb ik U al geschreven de laatste jaren tijdens Uw Pausschap en steeds heb ik de indruk, maar ook voel ik achteraf dat mijn brieven U niet bereiken. Ik kan het mis hebben, maar ergens zult U het ook wel te druk hebben. Steeds worden mijn brieven door andere in het Vaticaan beantwoord met algemene termen, die uit de koker van een secretaris of anderszins komen of hun invulling hier aangeven. Nooit wordt er ingegaan op hetgeen ik als onderdeel opschrijf voor U. Ik heb vaak brieven geschreven naar U die gingen over die verschrikkelijke man in het Kremlin en die zelfs bevriend is met Patriarch Kirill van Moskou en die en dat is mijn sterke mening om met hem en of met beide, veel eerder een of meerder gesprekken gevoerd hadden moeten worden en dat door iedereen die daarvoor in staat was.

Hij die man in het Kremlin, het is een man die erbij betrokken wilde zijn, erbij wilde horen, stoer wilde doen en net zo evenwichtig in het leven wilde staan als ieder andere leider in de wereld, ook het gelijke gewicht wilde hebben als een gelijke van welke President of Minister-president dan ook en of hij dat heeft is voor mij nu niet relevant meer. Hij wordt nu gezien als een paria op de vlucht voor het Gerechtshof in Den Haag. Nu zijn we voorbij aan de tijd van toen het nog wel kon.

De eerste brieven die werden geschreven door mij in 2015 aan mevrouw Merkel, de Bundeskanzler van Duitsland in deze jaren van spanning, een periode waarin de spanningen tussen de EU en Rusland hoog opliepen na de annexatie van de Krim en het conflict in Oost-Oekraïne. De daaropvolgende brieven in 2018 en 2019 aan de Bundeskanzler van Duitsland benadrukten de aanhoudende behoefte aan dialoog en bemiddeling. De laatste brief, geschreven ook als een bedankbrief aan Angela Merkel in 2020, reflecteerde op de vorige correspondentie en benadrukte de urgentie van diplomatieke initiatieven.

In de brieven werd herhaaldelijk gepleit voor bemiddeling door Bondskanselier Angela Merkel, gezien haar kennis van en relatie met Mister Poetin, evenals haar vermogen om in het Russisch te communiceren. Ook werd Dhr. Frans Timmermans genoemd, een andere invloedrijke Europese leider met kennis van de Russische taal en cultuur, die potentieel een belangrijke rol kon spelen in de diplomatieke inspanningen. Bovendien werd U als paus Franciscus door mij diverse malen aangeschreven om Uw invloed aan te wenden via Patriarch Kirill van Moskou, met wie U destijds een vriendschappelijke relatie onderhield en Hem zelfs een vriend noemde.

Mevrouw Angela Merkel stond bekend om haar pragmatische en geduldige aanpak in de internationale politiek. Haar relatie met Mister Poetin was complex, gekenmerkt door zowel samenwerking als confrontatie. Merkels vermogen om in het Russisch te communiceren gaf haar een unieke positie om als bemiddelaar op te treden. Echter, ondanks herhaalde verzoeken, lijkt het dat haar bemiddeling in de specifieke context van mijn brieven niet is gerealiseerd.

Mevrouw Merkels leiderschap werd vaak geprezen voor haar vermogen om crises te beheersen en compromissen te vinden binnen de EU. Haar ervaring en inzicht in de geopolitieke dynamiek van Europa maakten haar een geschikte kandidaat voor de rol van bemiddelaar. Desalniettemin, de impact van haar potentiële bemiddeling werd beperkt door verschillende factoren, waaronder interne politieke druk en de complexe aard van de EU-Rusland relaties.

Dhr. Frans Timmermans, toenmalig vicevoorzitter van de Europese Commissie, had een aanzienlijke invloed binnen de EU. Zijn kennis van meerdere talen, waaronder Russisch, en zijn diplomatieke ervaring hadden hem een waardevolle bemiddelaar kunnen maken. Echter, zijn rol in de bemiddeling tussen de EU en Rusland lijkt eveneens beperkt te zijn gebleven.

Mevrouw Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, had eveneens de mogelijkheid om een actieve rol te spelen in de diplomatieke inspanningen. Haar positie stelde haar in staat om richting te geven aan het buitenlandse beleid van de EU. Echter, ondanks de oproepen tot actie, bleven de concrete resultaten uit.

U, Heilige Vader Paus Franciscus, U als geestelijk leider van de Katholieke Kerk, heeft vaak gepleit voor vrede en dialoog. Uw vriendschappelijke relatie met Patriarch Kirill van Moskou bood een unieke kans voor religieuze diplomatie. Echter, de timing en de politieke dynamiek tussen de Russische Orthodoxe Kerk en de staat beperkten de mogelijkheden voor effectieve bemiddeling.

U als Paus Franciscus en alle andere Religieuze leiders kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van vrede en verzoening, vooral wanneer politieke kanalen vastlopen. De relatie tussen U Heilige Vader paus Franciscus en Patriarch Kirill had potentieel invloed kunnen uitoefenen op Mister Poetin. Echter, deze kans werd niet volledig benut blijkt, mogelijk vanwege de complexe en vaak tegenstrijdige belangen van de betrokken partijen.

De voortdurende conflicten en spanningen in Europa en elders tonen aan dat diplomatieke inspanningen vaak worden beperkt door een gebrek aan wederzijds vertrouwen en bereidheid tot compromis. De onbeantwoorde brieven symboliseren de bredere uitdagingen waarmee diplomatieke initiatieven worden geconfronteerd.

De afgelopen periode van rond de jaarwisseling heb ik uit onvrede en ik geen richting meer voor alle conflicten zag, heb ik een viertal Bisschoppen in Nederland aangeschreven en aan hen ook mijn gedachten en zienswijze uitgelegd en beschreven. Niemand van deze vier Bisschoppen heeft de moeite genomen om mij terug te schrijven. Al was het maar met enkele zinnen op papier, “ik snap het enzovoort, enzovoort…..”. Jammer.

De complexiteit van internationale betrekkingen vereist niet alleen politieke wil, maar ook een diepgaand begrip van de culturele en historische context. De rol van individuele leiders is cruciaal, maar moet worden ondersteund door institutionele en maatschappelijke betrokkenheid. De nalatigheid van Europese leiders om effectieve bemiddelingsstrategieën te ontwikkelen, heeft bijgedragen aan de aanhoudende instabiliteit.

Het belang van diplomatie en bemiddeling in internationale betrekkingen kan niet worden overschat. De brieven aan Bondskanselier Angela Merkel, Frans Timmermans en aan U Heilige Vader paus Franciscus benadrukken de dringende behoefte aan voortdurende dialoog en vreedzame oplossingen. De nalatigheid om deze kansen volledig te benutten heeft bijgedragen aan de aanhoudende conflicten en de tragedie van menselijk lijden.

De lessen uit deze ervaring moeten ons aansporen om de rol van diplomatie te herwaarderen en te versterken. Alleen door gezamenlijke inspanningen en de bereidheid om verschillen via dialoog op te lossen, kunnen we werken aan een vreedzamere en stabielere wereld. Het is een oproep aan de huidige en toekomstige leiders om verantwoordelijkheid te nemen en actief bij te dragen aan het bevorderen van vrede en samenwerking in de internationale gemeenschap. Ik vraag dringend aan U Heilige Vader om hier wat aan te doen. Laten wij net als Nederland en alle andere landen bij elkaar proberen met net zoveel gouden medailles op de Olympische spelen uit te blinken en te laten zien hoe het kan gaan in het bevorderen van onze gezamenlijke inspanning.

Deze voornoemde personen spreken allemaal de taal van het woord, waren toch allemaal van een behoorlijk niveau en konden zelfstandig een afspraak afwerken en zouden met deze man uit het Kremlin zonder tolken hebben kunnen praten ergens in een achterkamertje. Niemand heeft ooit fatsoenlijk op mijn brieven gereageerd en toch deed ik deze voorstellen steeds opnieuw en telkens weer, de aanhouder wint ’n keer denk ik dan. Was het met mijn mening het juiste geweest als mijn brieven goed waren gelezen, was er naar mij geluisterd in een vroeger stadia van de tijd, ik ben nu 81 jaar en heel veel ervaring wijzer en rijker in mijn denkpatroon en ik heb vanuit mijn carrière heel veel andere dingen ook meegemaakt. Ik garandeer U dat de Wereld er anders had uitgezien. Toch draait mijn gedachte maar steeds in het rond en vind nu geen stil moment meer om een goede oplossing in dit moment van 2024 te bedenken omdat de wereld nu op hol geslagen is.

Hoeveel onschuldige doden zullen er nog volgen, ik ben de tel kwijt. Is er geen oorlog dan komt er een aardbeving of overstroming, en misschien ook door menselijke schuld opgeroepen. Het rolt over deze arme mensen heen als golven van stromend water en oorlogsgeweld met enorm veel doden tot gevolg. Wanneer zal dit ophouden deze verwoestende terreur van mensen.

Wij kijken toe en voor men het weet ga je over tot de orde van de dag en vergeet je het leed. En of je nu praat en nadenkt over de milieuverandering waarin ook Uw nieuwe klimaatdocument “Laudate Deum” presenteert, doet U Heilige Vader paus Franciscus een dringende oproep om klimaatverandering om dit serieus te nemen. Het is ook Uw stokpaartje.

De meningsverschillen van landen waardoor iedereen zo onderhand met elkaar in oorlog is en waarin vele doden te betreuren zijn is nog verschrikkelijker, een “oorlogsdocument” door uw hand geschreven zou ook niet misstaan in het rijtje. Het is nu 5 voor 12 geweest in het Midden-Oosten. Er wordt nu heel veel agressie gekweekt daar tussen de puinhopen en ik vraag mij af of de mensheid hier overheen komt. De oorlog in Oekraïne is een uitputtingsoorlog geworden en straks wordt er misschien onderhandeld en ruilt men land in voor het stoppen van deze oorlog en waarvoor zijn er dan zoveel mensen gesneuveld op het slagveld of al deze onschuldige burgers op het schoolplein?

Steeds gaan mijn gedachte naar deze vreselijke dingen die wij zien op tv en horen op de radio en waarop wij persoonlijk en in eerste instantie geen grip meer hebben. Je raakt als mens van slag en je hebt medestanders nodig waarmee je op hetzelfde niveau wil praten. Je roept naar Onze Lieve Heer door het gebed en vraagt ook Hem iets te doen. Je roep ook nog andere Heiligen aan en vraagt om hun hulp bij alles wat er in de wereld gebeurd.

Je moet met elkaar in contact zijn en blijven en dat is in ieder geval het allerbelangrijkste, hetzij met elkaar op afstand of d.m.v. het schrijven van brieven. Toch zijn de dingen die er nu plaatsvinden van dien aard dat wij weer om Uw hulp moeten vragen Heilige Vader. Ik smeek U, spreek mensen aan, stimuleer personen met kwaliteit en promoot het gesprek aan de tafel.

Wij zouden graag zien, dat U, Heilige Vader, Uw stem meer laat horen op alle Tv’s en nieuwsradio’s en praat met mensen. Laat zien dat U bedroefd bent en claim daarvoor veel extra tijd voor het woord op de wereldomroep om deze geweldspiraal hopelijk te stoppen, niet een keer maar elke dag opnieuw en opnieuw en opnieuw en weer opnieuw.

Mensen in deze moderne en polariserende en vluchtige wereld zijn een beetje te egoïstisch en vergeetachtig geworden en weten niets van de gevolgen van de dingen die nu in het Midden-Oosten en Oekraïne zich gaan ontwikkelen uit de handelingen van deze moordende Hamasbeweging, de mysterieuze Kremlin-kliek, en het achterbakse China, maar ook andere landen met hun dictators die anderen burgers willen overheersen en hun macht steeds willen uitbouwen. Dat gaat altijd over de ruggen van arme burgers heen om hun de wil van deze dictator op te leggen. Waar gaan we met z’n allen heen als er geen oplossing gevonden wordt?

Met de diepste eerbied, toewijding en gebed, onze hartelijk groeten vanuit Weert-Holland.

*jgjcva04082024*brief aan Paus Franciscus*vertaald in het Italiaans*

Tonny en Jan van Asperen,