Aan President Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky

Aan President Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky, 12/2 Hrushevsky Str., Cabinet of Ministers of Ukraine, Ukraine, 01008, Kyiv,

Betreft: Mijn medeleven met de Oekraïneburgers.

Geachte President Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky,

Ik schrijf een Brief aan u als de President van Oekraïne, met de volgende woorden en mijn inzicht en bemoediging. Hoe kan ik de oorlog winnen van een dictator vraag ik mij af en van iemand die zichzelf niet kent en zijn karakter niet van deze wereld is? Ik begrijp ook niet waarom de Westerse Wereld het land Oekraïne niet veel meer helpt, niet alleen met woorden of overtollige wapens.

Begrijpt het Westen dan niet dat je deze dictator in het Kremlin moet blijven ontmoedigen, moet dirigeren richting de Oeral en het moeras en dat hij gaat inzien dat hij een slager van mensen is geworden, een mensenleven voor hem en zijn kliek in het Kremlin geen betekenis meer heeft? Dat hij zich nooit meer kan laten zien, waar ook in deze Wereld en op deze Aarde die uiteindelijk van ons allemaal is en voor hem hierop geen plaats meer is te vinden? Dat u als de President van Oekraïne zich gesteund zal blijven voelen met elke stap die het Westen zal zetten richting Rusland en in dat geval uw leger en uw burgers wel extra kan ondersteunen. Je niet laten afschrikken door het taalgebruik en grote woorden vanuit het Kremlin, ook niet van China nu het nog kan.

Met diep respect en bewondering richt ik mij tot u, President Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky en ook uw regering, in deze moeilijke tijd voor uw land. Oekraïne heeft te maken met ongekende uitdagingen en wordt geconfronteerd met de brute agressie van een dictator die zijn eigen menselijkheid lijkt te hebben verloren. Uw burgers moeten het ontgelden, vele doden en gewonden tot gevolg, elke dag opnieuw. Waar zal het eindigen en wie trekt er aan het kortste eindje? Telkens weer en Rusland weet van geen ophouden, dit vergt van het Westen een andere strategie. In deze brief wil ik u bemoedigen en mijn steun betuigen, evenals enkele overwegingen delen over hoe de oorlog tegen deze tirannie gewonnen kan worden.

Allereerst wil ik mijn diepe bewondering uitspreken voor de moed en vastberadenheid die u en uw volk hebben getoond sinds het begin van deze verschrikkelijke oorlog. Uw leiderschap, gecombineerd met de veerkracht en de vastberadenheid van de Oekraïense mensen, is een inspiratie voor de hele wereld. U vecht niet alleen voor de vrijheid en soevereiniteit van uw eigen land, maar ook voor de fundamentele waarden van vrijheid en democratie waar we allemaal in het Westen in geloven. Ikzelf ben geboren in de nadagen van de Tweede Wereld oorlog, dus mijn leeftijd is reeds vergevorderd en heb dus de wederopbouw ten volle meegemaakt en nooit meer gedacht er komt nog weer een oorlog.

De vraag die ik stel, hoe u de oorlog zou kunnen winnen tegen een dictator die zichzelf niet kent en wiens karakter van deze wereld vervreemd is, is een cruciale. Het is duidelijk dat de Russische president een pathologische drang naar macht en controle heeft, en dat hij geen rekening houdt met de immense menselijke kosten van zijn daden. Hij heeft zich onttrokken aan de werkelijkheid en leeft in een wereld van illusies en grootheidswaan.

In deze strijd moet het Westen zich blijven verenigen en vastberaden blijven optreden. Het is schrijnend dat er momenten zijn geweest waarop de reactie van het Westen niet adequaat genoeg was. Woorden van steun en overtollige wapens zijn belangrijk, maar onvoldoende. Wat nodig is, is een gecoördineerde, krachtige en continue inzet van alle beschikbare middelen om deze agressie van een karakterloze man te stoppen en om te keren.

Het is van essentieel belang dat het Westen inziet dat deze dictator ontmoedigd moet worden. Het Kremlin moet begrijpen dat zijn acties niet zonder gevolgen zullen blijven. Dit vereist niet alleen militaire steun aan Oekraïne, maar ook economische en diplomatieke druk op Rusland. De sancties die zijn opgelegd, moeten worden aangescherpt en uitgebreid. Rusland moet geïsoleerd worden op het wereldtoneel, zowel economisch als politiek. Burgers, hoe moeilijk voor mij om dit te zeggen, maar de burger van Rusland bepaald uiteindelijk wie het andere goede einde van het touw vasthoudt, Oekraïne altijd aan de andere kant van deze grens.

De Burgers van Rusland moeten gaan inzien dat hun leider in het Kremlin een alles verslindend beest is geworden waardoor zij, de burgers van Rusland ook straks de dupe worden? Oekraïne moet samen met het Westen de sterkste zijn en het touw geeft dan het uitzicht wie de sterkste uiteindelijk wordt omdat dit bij deze dictator helpt. Bedrijven die nog steeds zakendoen met Rusland moeten worden aangespoord om zich terug te trekken, en landen die Rusland steunen, zoals China, moeten ook worden geconfronteerd met de gevolgen van hun keuzes.

De militaire steun moet ook aanzienlijk worden uitgebreid. Oekraïne heeft moderne wapens en technologieën nodig om effectief te kunnen vechten tegen een vijand die beschikt over een grote en redelijk goed uitgeruste krijgsmacht. Het Westen moet niet bang zijn om wapens te leveren en moet zich niet laten intimideren door de dreigementen vanuit het Kremlin. Alleen door resoluut en eensgezind op te treden, kan die tiran in Moskou worden tegengehouden en ontmoedigd. Het Kremlin moet uiteindelijk begrijpen dat elke stap die zij zetten heel veel pijn zal gaan doen.

Daarnaast is het belangrijk dat de waarheid over de gruweldaden die worden begaan aan het licht blijven komen. Den Haag moet haar tribunaal gereed hebben staan om deze oorlogsmisdagers te berechten, waardoor het bij andere dictators, deze verschrikkelijke gedachtenkronkel niet meer voorkomt. De wereld moet getuige zijn van de verschrikkingen en de menselijke tol van deze oorlog. Onafhankelijke journalisten en internationale waarnemers moeten de gelegenheid krijgen om hun werk te doen en verslag te doen van wat er gebeurt. Dit zal helpen om de wereldwijde publieke opinie te mobiliseren en de druk op regeringen te vergroten om actie te ondernemen.

Uw vastberadenheid en moed hebben al geleid tot opmerkelijke prestaties. De wereld heeft gezien hoe de Oekraïense strijdkrachten, vaak met beperkte middelen, erin zijn geslaagd om de Russische opmars te vertragen en te keren. Uw volk heeft enorme offers gebracht, maar heeft ook bewezen dat de wil om vrij te zijn sterker is dan de brute macht van een dictator aan de andere kant van de grens.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat de strijd om vrijheid en democratie een lange adem vereist. De weg naar vrede en herstel zal lang en moeizaam zijn, maar elke stap die wordt gezet, brengt ons dichter bij het uiteindelijke doel. Het Westen moet niet alleen nu optreden, maar zich ook committeren aan de lange termijn, steun voor Oekraïne, zowel tijdens als na de oorlog. Herstel en wederopbouw zullen enorme inspanningen vergen, en Oekraïne zal hierbij alle hulp en steun nodig hebben.

Daarnaast moet er een plan zijn voor het moment na de oorlog. Het is essentieel dat Rusland geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn daden en dat de verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden worden berecht. Er moet een internationale coalitie worden gevormd om ervoor te zorgen dat gerechtigheid wordt gedaan en dat dergelijke agressie in de toekomst wordt ontmoedigd.

Laat u zich niet ontmoedigen door de ogenschijnlijke traagheid van de internationale gemeenschap. De westerse wereld kan soms langzaam reageren, maar de kracht van democratieën ligt in hun vermogen om te mobiliseren en te handelen wanneer dat echt nodig is. Uw vastberadenheid en doorzettingsvermogen zijn inspirerend en zullen uiteindelijk de wereld wakker schudden en anderen tot actie aanzetten.

President Zelensky, u, uw regering en het Oekraïense volk staan niet alleen in deze strijd. De wereld kijkt toe en velen staan klaar om u te steunen. Blijf sterk, blijf vastberaden, en blijf geloven in de waarden waar u voor vecht. De geschiedenis zal uw moed herinneren en uw vastberadenheid zal uiteindelijk zegevieren. We moeten samen blijven strijden voor een wereld waar vrijheid, gerechtigheid en vrede de boventoon voeren.

Dat mensen eens zullen luisteren en met respect met elkaar zullen omgaan, ieders leven waarderen en dat wij blijven Geloven in een mooiere toekomst, dat wij blijven Hopen op iets moois en dat de Liefde en het respect het allergrootste goed is dat wij aan elkaar kunnen schenken. Doe steeds water bij de wijn en laat de wijn dan alsnog goed smaken. Samenwerken met elkaar doe je met respect en geduld. Geven en nemen is de norm en wie veel begrijpt zwijgt op het juiste moment. Dat is de weg naar een betere toekomst en niet anders.

Met de diepste bewondering en respect, mijn hartelijke groeten, J.G.J.C. (Jan) van Asperen,