“Het kan ook anders vonden de Joodse Samuel en de Palestijnse Miryam”

Er was eens een Jood en zijn naam was Samuel (wat betekend: God heeft verhoord) en hij woonde in het land Israël. Hij was eenzaam en verveelde zich, want hij had niemand om mee te praten en het leven mee te delen. De oorlog verscheurde vele levens en rukte vriendschappen uit elkaar en brak idealen en landen in tweeën. Hij werd overal nagekeken en beschimpt omdat hij een Jood was. Op een dag zag hij een Palestijnse mooie dame die op een gebombardeerde puinhoop zat in de Gaza. Achtergelaten door het oorlogsgeweld. Hij vond de Palestijnse erg mooi en hij wilde vrienden met haar worden.

Hij liep naar de Palestijnse toe en zei: “Hallo, ik ben Samuel en ben van Joodse afkomst maar….. mag ik jouw naam weten?” De Palestijnse jongedame keek naar Samuel en zei: “Ik ben een Palestijnse vrouw mijn naam is Maryam (wat betekend: Ster van de zee). Wat doe jij hier?” Samuel antwoordde: “Ik woon hier ook. Ik ben op zoek naar een vriendin waarmee ik kan praten en lachen en onze vijandschap kan tillen naar een andere tijd, een ander niveau. Wil je mijn vriendin worden?” Maryam dacht even na en zei: “Nou, ik weet het nog zo net niet of men dat nu wel accepteert. Jij bent een Jood en ik ben een Palestijnse, wij zijn heel verschillend en er is een oorlog aan de gang die van ons vijanden heeft gemaakt. Hoe kunnen wij nu vrienden worden?”

Samuel zei: “Dat maakt toch niet uit. Wij kunnen veel van elkaar leren. Ik kan je de wonderen van mijn geloof en de gebruiken laten zien. Jij kunt me de schoonheid van jouw familie en haar gewoonten leren en ook laten zien. Wij kunnen samenleven en plezier hebben”. Maryam was nieuwsgierig en stemde na enige tijd toe. Zij stond op van die ellendige puinhoop in Gazaland en pakte de hand van Samuel vast.

Samuel nam haar mee naar de gewoonte van zijn land. Hij liet haar de kleurrijke mensen, de glinsterende en de verborgen schatten zien. Maryam was verbaasd en blij van wat zij gezien had. Zij had nog nooit zoiets moois gezien en waarom zoveel ellende omdat het allemaal om je geloof gaat?

Na een tijdje bracht Joodse Samuel, Maryam terug naar haar Palestijnseland naar de Gazastrook. Maryam nam Samuel mee naar haar omgeving. Zij liet hem de bloeiende bloemen, de fladderende vlinders, de zingende vogels en de stralende zon zien. De Joodse jongeman was verrast en gelukkig. Hij had nog nooit zoiets moois beleefd en gezien en dacht zo kan het ook.

Zo begonnen Samuel en de Palestijnse Maryam een bijzondere vriendschap. Ze brachten elke dag tijd met elkaar door. Ze vertelden elkaar verhalen, maakten elkaar aan het lachen, troostten elkaar als ze verdrietig waren en hielpen elkaar als ze problemen hadden. Ze leerden elkaar te waarderen en te respecteren. Ze ontdekten dat ze ondanks hun verschillen veel gemeen hadden. Ze hielden van dezelfde dingen, hadden dezelfde dromen en deelden dezelfde gevoelens.

Op een dag beseften ze dat ze meer dan vrienden waren. Ze waren verliefd geworden. Ze wilden voortaan altijd bij elkaar zijn. Ze gaven elkaar kusjes, knuffels en complimentjes. Ze maakten plannen voor de toekomst. Ze dachten dat ze het gelukkigste paar ter wereld waren.

Maar niet iedereen was blij met hun liefde. De andere Joden en Palestijnen vonden het raar en verkeerd dat een Jood en een Palestijnse verliefd waren geworden. Ze lachten hen uit, pestten hen, beledigden hen en probeerden hen uit elkaar te drijven. Ze zeiden dat ze niet bij elkaar hoorden en pasten, dat ze tegen hun natuur ingingen, dat ze zich moesten schamen. Ze maakten het leven van Samuel en Maryam erg moeilijk.

Samuel en Maryam waren verdrietig en ook erg boos. Ze snapten niet waarom de anderen hen niet met rust lieten. Ze snapten niet waarom de anderen hen niet begrepen. Ze snapten niet waarom de anderen hen niet accepteerden. Ze hielden immers van elkaar. Was dat dan niet genoeg?

Ze besloten om weg te lopen en hun land achter zich te laten. Ze dachten dat ze ergens anders een beter leven konden hebben. Ze dachten dat ze ergens anders gelukkiger konden zijn. Ze pakten hun spullen en vertrokken. Ze lieten alles achter wat hun lief was en wat ze hadden en kenden.

Zo reisden ze samen door vele landen en zagen vele goede en ook slechte dingen. Ze ontmoetten vele andere mensen en culturen en maakten ook vele vrienden onderweg. Ze beleefden vele avonturen en overwonnen vele uitdagingen. Ze genoten van hun vrijheid en hun liefde. Ze waren blij en tot nog toe tevreden.

Maar na een tijdje begonnen ze iets te missen. Ze misten hun thuis. Ze misten hun familie. Ze misten hun vrienden. Ze misten hun land. Ze beseften dat ze niet konden ontsnappen aan wie ze waren. Ze beseften dat ze niet konden veranderen waar ze vandaan kwamen. Ze beseften dat ze niet konden negeren wat ze nodig hadden.

Zo besloten ze om terug te gaan naar hun land in het Midden-Oosten. Ze dachten dat ze hun fouten konden herstellen door toen op de vlucht te gaan. Ze dachten dat ze hun problemen konden oplossen en laten verbleken. Ze dachten dat ze hun plek elders konden vinden. Ze gingen terug naar waar ze hoorden.

Toen ze weer aankwamen in hun eigen land, werden ze verwelkomd door de andere Joden en Palestijnen. Ze waren verbaasd en blij om hen weer allemaal te zien en hoe uitbundig die andere waren. Ze verontschuldigden zich voor hun gedrag. Ze zeiden dat ze spijt hadden van hun woorden. Ze zeiden dat ze verkeerd waren geweest om weg te gaan. Ze zeiden dat ze hen nu wel respecteerden en accepteerden. Ze zeiden dat ze hen nu begrepen en steunden. Ze zeiden dat ze hen nu als vrienden gaan beschouwen.

Samuel en de Palestijnse Maryam waren verrast en blij. Ze vergaven de anderen voor hun fouten. Ze bedankten de anderen voor hun woorden. Ze zeiden dat ze blij waren om terug te zijn. Ze zeiden dat ze blij waren om hen te zien. Ze zeiden dat ze blij waren om hun vrienden te mogen zijn en blijven.

Zo eindigt dit verhaal van Samuel en de Palestijnse Maryam die de liefde vonden. Ze leerden dat liefde geen grenzen kent. Ze leerden dat liefde alle verschillen overbrugt. Ze leerden dat liefde alle problemen overwint. Ze leerden dat liefde alles is wat je uiteindelijk nodig hebt om te overwinnen. JGJCVA29012024*Joodenpalestijnen*SamuelenMiryam*