“De toekomst in twijfel: een oproep tot actie”

Het moment is er nu dat er dringend vandaag veranderingen moeten komen in de regels die er gelden in de wereld, want als António Manuel de Oliveira Guterres in de VN naar een nooit eerder gebruikte maatregel moet grijpen, dan leven wij nu echt op een onvoorspelbare grote vulkaan die op uitbarsten staat. Dat er met een veto van de VS een wapenstilstand in Israël kan worden tegengehouden is onbegrijpelijk en ook heel erg. Dat hierdoor weer veel onschuldige slachtoffers zullen sterven is weer een duidelijk gegeven van nutteloosheid.

De oorlogen rondom ons maken de mensen moedeloos en radeloos, maken de wereld onleefbaar op een wijze die niemand meer begrijpt. Mensen zijn vol onbegrip over de belangrijke mensen die hebben doorgeleerd om landen te besturen en te beschermen en voor hun burgers op te komen in plaats van een oorlog te voeren, zij moeten vrede brengen door gesprekken te starten om de ontstane problemen te bespreken want dat geeft een beter levensgevoel van Geloven ergens in, Hoop hebben op een betere toekomst, Liefde kunnen geven aan elkaar.

Hoe staan de zaken er nu voor in de Wereld nu er ook een vreselijke oorlog woedt in Israël met Hamas en dat gaat maar door vanaf 07 oktober met heel veel doden als gevolg en vele gewonden en misbruikte mensen die met dit leed nooit meer normaal zullen kunnen leven.

Het is nu een cruciaal moment voor Oekraïne. De Europese gemeenschap en Amerika lijken echter minder aandacht en geld te schenken aan het land, terwijl het Kremlin alleen maar daardoor profiteert. De gevolgen van deze laksheid van het Westen worden al snel zichtbaar, en de wereld staat op het punt een harde les te gaan leren.

In de schaduw van politieke beslissingen en economische overwegingen, bloeit het Kremlin op. Terwijl Oekraïne snakt naar adem en steun uit het Westen hard nodig heeft, en wat nu wordt gemarginaliseerd in de internationale arena die duidelijk niet meer met elkaar het eens is en waar men niet meer door een deur kan met iedereen. Sancties zijn opgelegd aan Rusland, maar de vraag rijst bij mij dan: wat brachten deze sancties werkelijk teweeg in het Rusland van Poetin? Hij heeft zich weer verkiesbaar gesteld en gaat voor de volgende termijn die 07 Mei 2024 afloopt. Hij moet wel sterk in zijn schoenen staan om zo duidelijk te zijn en zich verkiesbaar te stellen. Maar kan hij ook anders als iemand met dit soort kwalijke kanten in zijn erfenis. Daarom denk ik dat deze man horizontaal het Kremlin wordt uitgedragen op de een of andere wijze, zo kan het niet langer doorgaan.

“De toekomst in twijfel: een oproep tot actie”

In een tijdperk waarin de wereldpolitiek wordt overschaduwd door dreigende wolken van conflicten en geopolitieke spanningen, zien we op 9 december 2023 een alarmerend nieuwsbericht dat de Senaat van de Verenigde Staten heeft gestemd tegen miljardensteun voor zowel Oekraïne als Israël. Te midden van deze financiële impasse wordt de roep in Amerika om verandering luider, en de vraag rijst: waar moeten we heen met leiders die schijnbaar ongevoelig zijn voor de smeekbeden van naties in nood?

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev, bekend om zijn harde kritiek op het Westen, heeft andermaal de alarmbel geluid. Hij waarschuwt voor een dreigende Derde Wereldoorlog, en zijn woorden resoneren in de context van de lopende oorlog in Oekraïne. Op dit kritieke tijdsgewricht, waarin de internationale betrekkingen op scherp staan, dienen we ons af te vragen wie het voortouw zal nemen en verandering wil en kan aanbrengen.

Het Oekraïense parlement heeft recentelijk drie wetten aangenomen om toetredingsgesprekken met de Europese Unie te initiëren, waarbij een van de wetten zich richt op de rechten van minderheden in Oekraïne. Ondanks deze stappen heeft de Oekraïense presidentsvrouw, Olena Zelenska, in een interview met de BBC benadrukt dat financiële steun vanuit het Westen van cruciaal belang is voor hun strijd tegen de Russen. Ze smeekt om hulp en waarschuwt dat het beu worden van de wereld de doodsteek kan betekenen voor het Oekraïense volk.

Echter, de Amerikaanse politiek lijkt verdeeld over deze kwestie. De Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben een wetsvoorstel afgewezen dat meer dan 60 miljard dollar aan nieuwe hulp voor Oekraïne zou vrijmaken. President Joe Biden veroordeelt deze beslissing als ‘volstrekt krankzinnig’ en waarschuwt dat het geld om Oekraïne te steunen in december op zou zijn. Toch lijken Republikeinen te aarzelen en willen ze onderhandelen over wisselgeld, met als voorwaarde een strenger migratiebeleid.

De schaduw van de Cubacrisis, het hoogtepunt van de Koude Oorlog, werpt zich op in het betoog van Medvedev. Hij benadrukt dat de dreiging van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, met als mogelijk gevolg een Derde Wereldoorlog, nog nooit zo reëel is geweest sinds die tijd. De herinnering aan de Cubacrisis, die bijna uitmondde in een kernoorlog, dient als een waarschuwing voor de wereld.

In zijn felle kritiek richt Medvedev zich ook op de Amerikaanse president Joe Biden, die smeekte om steun voor Oekraïne. Medvedev voorspelt dat, ongeacht de huidige impasse, de regering-Biden het geld uiteindelijk zal krijgen om hun vermeende oorlogsactiviteiten voort te zetten. Hij waarschuwt voor nieuwe rivieren van bloed als gevolg van deze beslissingen.

Dit alles roept de vraag op: waar moet het heen met zulke leiders aan de macht? En wie zal het voortouw nemen om verandering te brengen in deze kritieke tijd? Het is een oproep tot reflectie en actie, waarbij de toekomst van de internationale betrekkingen en vrede op het spel staat.

In Rusland lijk het leven onverstoord door te gaan. Poetin hield stevig vast aan de macht, zelfs als zijn mensen als dominostenen omvallen in de eindeloze oorlog zonder einde. De wereld kijkt toe, maar hoeveel mensen moeten nog worden opgeofferd voordat deze dictator en zijn pionnen rondom hem hun tol hiervoor zullen gaan betalen?

De roep om actie werd luider onder de Wereldbevolking, maar de respons wordt zwakker. Het lijkt alsof de wereld machteloos toekijkt terwijl een dictator zijn eigen bevolking opoffert voor geopolitieke ambities.

De wereld staat op een tweesprong. Zal er genoeg aandacht en geld worden besteed aan Oekraïne om de balans op een juiste wijze te herstellen, of zou de status quo blijven bestaan, met een mister Poetin die zijn macabere dans voortzet ten koste van zijn eigen Russische burgers en andere bevolkingsgroepen in andere landen?

Een kritisch moment in de geschiedenis, waar de keuzes van naties niet alleen de toekomst van Oekraïne zullen bepalen, maar ook het morele kompas van de internationale gemeenschap op de proef zal stellen. Hoe het verhaal zal eindigen, hangt af van de beslissingen die worden genomen in deze cruciale tijd en dringend op dit moment want de klok staat al op vijf voor twaalf als die al niet is gepasseerd, en waarin mensenlevens op het spel staan in een wereld om ons heen, terwijl de rest van de wereld toekijkt met een bezorgd hart.

Hoe veranderen wij de regels in de wereld waardoor de samenleving beter wordt om in te leven?

In een wereld waarin verandering een constante factor is, rijst de vraag hoe we de regels kunnen transformeren om een samenleving te creëren die beter is om in te leven. Het antwoord op deze uitdaging ligt in het vermogen van individuen en samenlevingen om zich aan te passen, zich bewust te worden van de behoeften van anderen en collectieve besluitvorming te omarmen die de mensheid als geheel ten goede komt.

Een fundamenteel aspect van het heroverwegen van de regels is het erkennen van het belang van gelijkheid en rechtvaardigheid. Het is tijd om af te stappen van systemen die ongelijkheid bevorderen en om regels te omarmen die een eerlijke verdeling van kansen en middelen mogelijk maken. Dit vereist niet alleen een herziening van economische structuren, maar ook van onderwijssystemen, zodat iedereen toegang heeft tot hoogwaardig onderwijs, ongeacht hun achtergrond.

Een tweede cruciaal aspect is het omarmen van diversiteit en inclusie. De regels moeten worden herschreven om discriminatie en uitsluiting uit te bannen. Een samenleving waarin iedereen zich gewaardeerd en vertegenwoordigd voelt, is veerkrachtiger en creatiever. Dit betekent niet alleen het instellen van antidiscriminatiewetten, maar ook het bevorderen van een cultuur van respect en begrip voor verschillende achtergronden, overtuigingen en levensstijlen.

Daarnaast is duurzaamheid een cruciaal element bij het vormgeven van nieuwe regels. We moeten afstappen van praktijken die onze planeet schaden en regels implementeren die het behoud van het milieu bevorderen. Dit omvat niet alleen maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om natuurlijke hulpbronnen op een verantwoorde manier te beheren en te behouden voor toekomstige generaties.

Om de regels effectief te veranderen, moeten we ook stappen ondernemen om de transparantie en verantwoordingsplicht van overheden en organisaties te vergroten. Een open en eerlijk bestuur is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen in instituties. Dit betekent het aanscherpen van regels met betrekking tot transparantie, het voorkomen van corruptie en het waarborgen van de vrijheid van informatie.

Een ander belangrijk aspect van een betere samenleving is het heroverwegen van strafrechtelijke systemen. In plaats van te focussen op vergelding, moeten regels gericht zijn op revalidatie en herintegratie van daders in de samenleving. Dit vraagt om een verschuiving van een puur strafgericht systeem naar een meer holistische benadering die de oorzaken van crimineel gedrag aanpakt.

Bij het herzien van regels moeten we ook aandacht besteden aan de technologische revolutie en de impact ervan op de samenleving. Regels moeten worden bijgewerkt om de privacy van individuen te beschermen in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door geavanceerde technologieën. Er moet worden nagedacht over ethische richtlijnen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie en gegevensbeheer, zodat technologische vooruitgang de menselijke waardigheid niet ondermijnt.

Educatieve hervormingen zijn eveneens van vitaal belang. Het heroverwegen van regels met betrekking tot onderwijs moet gericht zijn op het bevorderen van kritisch denken, creativiteit en het aanleren van vaardigheden die relevant zijn voor de snel veranderende arbeidsmarkt. Een samenleving die investeert in onderwijs investeert in haar toekomst.

Naast deze aspecten is het van groot belang om regels te herzien met betrekking tot gezondheidszorg. Toegang tot betaalbare en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg moet een fundamenteel recht zijn voor alle leden van de samenleving. Preventieve zorg en de aanpak van sociale determinanten van gezondheid moeten centraal staan in het nieuwe paradigma van gezondheidsregels.

Ten slotte is het cruciaal om een participatieve benadering van besluitvorming te omarmen. Regels moeten tot stand komen door middel van inclusieve processen waarbij diverse stemmen worden gehoord. Dit vraagt om het betrekken van burgers bij het besluitvormingsproces op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Ik heb het al zo vaak gezegd en ook geschreven in diverse brieven aan belangrijke leiders in de wereld, internationaal alsook nationaal, gelovig of niet gelovig en gevraagd deze wereld anders in te richten en te willen luisteren naar diegene die het kunnen weten. Niet eigenwijs zijn of jaloers op anderen die ook wat willen vertellen of mee willen doen, praten met elkaar aan een tafel als gelijke dat helpt enorm. In essentie vereist het veranderen van regels voor een betere samenleving een holistische benadering. Het gaat niet alleen om het aanpassen van specifieke wetten, maar om een fundamentele heroverweging van de normen en waarden die onze samenleving vormgeven. Het vergt moed, vastberadenheid en samenwerking op mondiaal niveau. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we een wereld creëren waarin iedereen de kans krijgt om een gezond, gelukkig en vervuld leven te leiden. De Sjalom van de persoonlijke integriteit en de harmonische verhouding tot de ander. Sjalom is in het Hebreeuws het woord voor: vrede, harmonie, heelheid, volledigheid, welvaart, welzijn en rust. Het woord kan zowel vrede aanduiden tussen twee grootheden, maar het kan ook de innerlijke vrede en de mentale balans van een individu aanduiden. *JGJCVA08122023*Het moment is er nu om de wereld te veranderen*