Titel: Een Nieuwe Wereld die opstaat na deze wereld van geweld en natuurrampen: 2023

Het is een koude winterochtend in 2023, en de wereld ontwaakt in de greep van verandering. De lucht voelde scherp aan in mijn longen, deze zijn gevuld met een mengeling van muffe lucht, stof en onzekerheid. Overal om mij heen zag ik tekenen van een wereld die op gewelddadige wijze transformeerde, zowel door de natuur als door de mensen zelf. Bijna elk land is oorlog aan het voeren zo lijkt het wel, een mensenleven stelt niets meer voor zo lijkt het ook en men gunt het licht niet meer in elkaars ogen. Gesprekken zijn alleen nog maar geoorloofd via de whatsapp of X op je GSM. Telefoneren of bij elkaar op bezoek gaan en dan praten over koetjes en bijtjes en wat al niet meer, was vroeger wel degelijk mogelijk, nu niet meer. De afstand tot elkaar wordt steeds groter en men moet elkaar overschreeuwen of men verstaat elkaar niet meer.

Kijk maar naar wat er alweer 20 maanden geleden is begonnen, een oorlog door Duivel Poetin begonnen op 24 februari 2022 in Oekraïne. Dat is toch onbegrijpelijk dat je zomaar een land binnenvalt en begint met burgers te vermoorden en nog steeds is daar de oorlog met die vreselijke inval door het leger van die duivel Poetin uit het Kremlin aan de gang en nog steeds zijn er geen onderhandelingen gestart of op komst, en wij laten het maar gebeuren, de westerse wereld kijkt weg en geeft op afstand steun aan Oekraïne d.m.v. wapens, munitie en geld. Europese landen vangen vluchtelingen op van overal over wereld. Vluchtelingen die vluchten vanwege een oorlog, economische vluchtelingen en vluchtelingen van ons eigen continent namelijk uit Oekraïne.

Poetin schreeuwt door de ruimte ik gooi een kernbom op je hoofd, en NAVO als jij nog een stapje naderbij komt dan gooi ik….., dan verstijft men en kruipt men op een ongelijke ontstane manier in zijn of haar schulp en men laat alles in onze eigen achtertuin zomaar plaatsvinden en die ander de peultjes doppen. Rusland heeft verkeerde eigenschappen en draait alle scenario’s de andere kant op. De meeste Russische burgers geloven deze dictator. Niemand staat op en verteld met ontzag en gezag van een enkel persoon en die voor de mensheid voorop staat dat het moet stoppen met deze agressie, niemand voelt zich geroepen hier ook maar een vinger aan deze hete kachel te branden. De verenigde Naties roept en veroordeeld en dat was het dan. Een enkel veto van China of Rusland in de raad is genoeg om voorstellen te laten wegschrijven en protesteren helpt niet. Zo zal het altijd blijven gaan als de regels in de veiligheidsraad niet veranderen.

Kijk naar het nieuws van zaterdag 07 oktober 2023 en zie daar hoe Hamas op deze feestdag in Israël huishoudt en 1100 onschuldige burgers vermoord aan beide zijde van de grens door brute moordenaars van Hamas uitgevoerd en geholpen door landen zoals Iran, Libanon en Rusland. 190 burgers in gijzeling genomen en naar de Gazastrook gesleept, ook gemarteld tot de dood erop volgt. Meer dan 2000 gewonden en ook meer dan 123.000 mensen op de vlucht in de Gazastrook zelfs waar Hamas is gehuisvest, het juiste getal is nog te vroeg om te noemen. Jonge mensen die op een festival danste tot in de vroege ochtend in het zuiden van Israël worden met bosjes tegelijk neergemaaid met automatische geweren, die door beestachtige moordenaars worden bediend.

Bewapende moordenaars van Hamas komen met paraglijders aanvliegen over de grens naar Israel en over de grensafzettingen heen en gaan niets ontziend burgers vermoorden in hun huizen. Baby’s, jonge mensen en oude van dagen van zelfs 90 jaar oud worden in koelen bloede doodgeschoten. Hamas moordenaars blazen de afzettingen om de Gazastrook op en schakelen de grenswachten van Israël uit en deze grenswachten worden ook vermoord of gegijzeld. Israël is niet gewaarschuwd en dat is onbegrijpelijk dat een land zoals Israël met de duurste beveiliging ter Wereld dit niet heeft zien aankomen. Later pas na de oorlog met dit continent zal worden uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is lang voorbereidt geweest vanuit deze grensstrook en door Hamas en misschien wel door bovengenoemde landen en veiligheidsdiensten omdat dit anders nooit geheim was gebleven. Zelfs Amerika heeft het niet geweten. Egypte schijnt gewaarschuwd te hebben dat er wat groots staat te gebeuren, maar dat bericht schijnt niet gelooft te zijn enzovoort enz.

Schuilende burgers in dorpen in Israël langs de Gazastrook worden in hun eigen woning opgezocht en vermoord, jong en oud maakt hierin geen verschil. Vluchtende burgers worden in hun rijdende auto op weg naar veiligere oorden vermoord en als schietschuif gebruikt door moordenaars van Hamas. Ik schrijf Hamas met een hoofdletter omdat onze taal zo in elkaar zit, eigenlijk moet ik de hoofdletter weglaten omdat deze naam voor mij niets voorstelt in dit verschrikkelijke lijdensverhaal van burgers aan beide kanten van de lijn.

Een man zonder benen, met één arm en één oog, die grotendeels verlamd aan een rolstoel is gekluisterd. Dat is de Hamas-leider die het bevel zou hebben gegeven en voorbereid over de aanval op Israël. Het gaat om Mohammed Deif (58), een mysterieuze figuur die al minstens zeven moordpogingen van het Israëlische leger zou hebben overleefd.

300.000 reservisten zijn in Israël opgeroepen, zij moeten de taken uitvoeren die de regering hen opdraagt. Hoeveel militairen zullen nog sneuvelen, hoeveel burgers aan beide zijde van de grens worden in dit geweld gedood. Allemaal zinloze doden die nog een mooi leven voor zich hadden en of je nu praat over Palestijnen of anderszins, het zijn allemaal mensen van vlees en bloed die hier niet om vragen. Israël meld dat zij zo’n 1500 lichamen van Hamasstrijders in Israël hebben gevonden. Zeker elf Amerikanen zijn er omgekomen in Israël. Netanyahu zegt dat elke plek waar Hamasstrijders verblijven zal worden vernietigd. Zal er ooit hier nog vrede komen en de geschillen opgelost?

Ik denk dat dit wel het belangrijkste onderwerp is deze week en ook waarschijnlijk de oorlog tussen Israël en Hamas, omdat dit een grote impact heeft op de internationale veiligheid en mensenrechten. Het conflict is ontstaan door een langdurige strijd over land, religie en politiek in het Midden-Oosten. De laatste escalatie begon na een reeks van gewelddadige incidenten in Jeruzalem, waar zowel Joden als Palestijnen aanspraak maken op heilige plaatsen. Hamas, de islamitische beweging die de Gazastrook bestuurt, begon op 07 oktober 2023 opnieuw raketten af te vuren op Israëlische steden. Israël reageerde met luchtaanvallen en artillerievuur op Gaza, waar veel burgerslachtoffers vallen. Er zijn pogingen gedaan om een staakt-het-vuren te bereiken, maar tot nu toe zonder succes. De Verenigde Naties, de Europese Unie en andere landen hebben opgeroepen een einde te maken aan het geweld en een dialoog tussen de partijen beginnen.

Kijk naar de ruïnes in Afghanistan weer een aardbeving van 6.3 op de schaal van Richter en voorlopig zeker 2500 doden en een x aantal gewonden zijn te betreuren. Onschuldige burgers liggen begraven onder het puin van hun eigen lemen huis. Landen die met elkaar samenspannen en onrust zaaien onder weer andere bevolkingsgroepen en landen. En… Alsof het niet genoeg was dan ook nog de verwerking van de aardbevingen in Marokko en Turkije dit jaar met duizenden doden. Ergens anders weer worden onschuldige mensen in de gevangenis opgesloten zonder een goede redenen en moeten dit overkomen omdat machthebbers het met hun gedrag niet eens zijn en elkaar het licht in de ogen niet gunnen om gezamenlijk een eerlijke wereld te creëren.

Dit zijn allemaal hele grote rampen alleen al in een jaar 2023. Dan heb je Syrië met dictator Bashar al-Assad die zijn eigen volk uitmoordt en gesteund door Rusland weet. De ongelijkheden van mensen die nog niet opgemerkt zijn in dit verhaal zijn zoals de vervolging van de Vrouwen in Afghanistan en Iran. Sommige Oost-Europese landen met hun dubbele gezichten zijn niet te vertrouwen en gaan uithuilen in het Poetinkamp. De dictator van Noord-Korea die volle wagons met wapens transporteert naar het Rusland van duivel Poetin. Hoe is het mogelijk dat een dictator Kim Jong-un van Noord-Korea zoveel oorlogstuig kan transporteren, zoveel geld heeft om raketten te produceren om daarmee Amerika en de Westerse wereld te provoceren. Wereldwijd zijn er enorm veel sancties op deze landen gezet en op de een of andere redenen zijn er landen die hen ondersteunen met veel geld. In mijn ogen zijn deze geldschieters de booswichten van deze wereld en zij zorgen ervoor dat het kwaad in de wereld blijft. Hun eigen burgers lijden armoede en honger en durven niets te ondernemen.

Ik denk dat Iran de kwade genius is in het landenspel zoals ik dit maar schertsend noem en het lijkt er ook op dat dit een monopoliespel is geworden met heel veel diepe putten op de weg die te gaan is. Het Iran van de Ayatollahs is een land dat verderf over de wereld en zichzelf zaait en ook Israel en Amerika als de grote vijanden zien en niets liever dan deze twee landen van de kaart willen vegen. Nu stoomt Amerika met zijn vloot met oorlogsschepen op naar en in de buurt van de wateren van Israel als een ondersteuning en een potje blufpoker en daar heb je weer het Monopoliespel met diepe putten. Dit zint natuurlijk Iran niet en zo ga je van kwaad tot erger en oplossingen zijn alleen te bereiken zo lijkt het met de slogan, “oog om oog, tand om tand”.

De klimaatverandering was onmiskenbaar ook waargenomen op deze morgen. Je leest het vaak en beelden liegen niet, de eens zo majestueuze gletsjers overal op onze aarde hebben hun glans verloren en zijn verworden tot smeltende beken van ijskoud water. Het regent vaker en harder dan ooit tevoren en overstromingen en daardoor aardverschuivingen veroorzaken zijn schering en inslag, en terwijl de zon steeds warmer wordt gaan de zeeën opwarmen en sneeuw en ijs op aarde smelt steeds sneller. Zomerse temperaturen stijgen boven hun normale waarden uit en winters worden uiteindelijk overgeslagen omdat de temperatuur zomers blijft. Orkanen razen over de oceanen, en de ooit vredige kustplaatsen zijn nu een prooi voor de vernietigende kracht van de natuur. Wintersportplaatsen stoppen nu al met hun wintersport en banen worden gesloten. Om te kunnen skiën heb je sneeuw nodig maar de opwarming zal sneeuw in de vorm van water veranderen en blijven de bergweiden het hele jaar door groen.

De wereld had ons toch gewaarschuwd, maar de mensheid heeft te lang de andere kant uit gekeken. De aarde heeft haar tol geëist, en nu moeten wij de gevolgen onder ogen zien. Maar zelfs in het aangezicht van deze rampzalige veranderingen, was er een andere transformatie gaande – een verharding van de geesten en een groeiend egoïsme dat zich als een virus verspreid in de mens.

Mensen leefden in een wereld van constante afleiding, gevangen in de greep van technologie. Televisie, internet, en de immer aanwezige ChatGPT hebben ons leven veranderd op manieren die we niet hebben kunnen voorzien. We worden geleid door snelheid, geld en macht. We zijn gedreven door een onverzadigbare honger van naar meer en nog meer en het is nooit genoeg, en we zullen alles doen om onze verlangens te vervullen.

Man en vrouw kiezen er steeds vaker voor om geen kinderen te nemen. De last van verantwoordelijkheid drukt zwaar op hun schouders, en ze zien geen toekomst meer voor de volgende generaties in een wereld die te snel veranderd zoals het nu gaat. De eens zo gewaardeerde instituten van huwelijk en gezin verbleken in vergelijking met de belofte van persoonlijke rijkdom en succes.

Jongeren, aangetrokken door de schreeuw om gelijkheid, staan op tegen de gevestigde orde. Zij protesteerden tegen de ongelijkheid in rijkdom en macht, eisen een einde aan de vervuiling en smeken om een wereld die de natuurlijke schoonheid van de aarde behoudt. Donkere wolken pakken zich samen boven de natuur. Ze hadden genoeg van de leugens en het egoïsme van de oude generatie en willen een nieuwe weg inslaan.

Ik herinnerde me hoe de wereld er vroeger uitzag toen ik nog een kind was. Nu ben ik tachtig jaar maar…., vroeger waren de zomers warm en eindeloos, de lucht gevuld met het gelach van spelende kinderen. Vroeger ging het leven langzamer nu gaat het te snel. Zal het aan je leeftijd liggen dat alles nu sneller gaat of is de techniek van tv, internet, pc en auto en het verkeer de boosdoener. De herfst bracht het genot van vallende bladeren en de belofte van nieuwe avonturen. De winter bracht gezellige avonden zitten en rondom de kachel en gestookt met kooltjes nummer 4 gezelligheid bracht. Terwijl de sneeuw buiten zachtjes neerdaalde en de kolenkit weer moest worden gevuld ergens buiten in de schuur kroop de avond verder tot de slaap je riep. De lente was een tijd van wedergeboorte, waarin de natuur ontwaakte uit haar winterslaap en alles weer tot nieuw leven kwam.

Maar nu, in 2023, voelde het alsof al die herinneringen een vervlogen tijdperk zijn, een wereld die verloren is gegaan. Het was moeilijk om te geloven dat de veranderingen die wij nu meemaakten dezelfde planeet betreft waar ik was opgegroeid.

Mijn vrienden en ik hebben talloze gesprekken gevoerd over de toekomst en wat deze zou brengen. We hebben onze zorgen gedeeld over het verlies van verbondenheid en empathie in deze moderne wereld. Wij vragen ons af of er nog hoop is voor een betere toekomst.

Op een dag, terwijl ik door de stad liep, zag ik een groep jongeren demonstreren voor het stadhuis. Ze droegen borden met slogans als “red de aarde” en “gelijkheid voor iedereen.” Hun vastberadenheid en passie inspireerden me. Misschien was er nog hoop.

Ik zie hoe mensen zich bij de demonstranten aansluiten, mijn hart vervuld van een verlangen om mee te doen maar, ik ben te oud voor deze inspanningsactie. De mensen lopen door de straten, hun stemmen verenigd in een krachtig gebrul van verzet tegen de status quo. Zij eisen een einde aan de vernietiging van het milieu, een einde aan de ongelijkheid en een herstel van de menselijke verbondenheid. Het uitbannen van oorlogen hoort hier ook bij omdat anders de gunfactor, het milieu, toch wordt vernietigd.

De autoriteiten probeerden hen tegen te houden, maar ze waren vastberaden. Zij wisten dat ze niet langer kunnen zwijgen, dat zij hun stem moeten laten horen. De wereld moet veranderen, niet alleen voor hen, maar voor de generaties die na hen zal komen.

Naarmate de dagen verstreken, groeide deze beweging en mensen uit alle lagen van de samenleving sluiten zich bij deze groep aan, en samen beginnen zij veranderingen teweeg te brengen. Bedrijven beginnen hun praktijken te herzien, politici luisteren naar de eisen en er ontstaat een hernieuwde aandacht voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Men praat over alles met elkaar en men luistert.

Het was niet gemakkelijk, en ze stootten op weerstand deze demonstranten door degenen die vasthielden aan hun oude manieren en waarden en normen. Maar zij wisten dat ze niet moesten opgeven. Zij waren vastbesloten om een betere toekomst te creëren, een wereld waarin de natuur wordt gekoesterd en waarin iedereen gelijke kansen heeft.

Terwijl de jaren verstrijken, beginnen zij de vruchten van hun inspanningen te zien. De lucht wordt schoner, de oceanen beginnen te herstellen, en er is een hernieuwd gevoel van gemeenschap en solidariteit in de samenleving. Mensen beginnen weer te geloven in de kracht van verandering.

Man en vrouw beginnen opnieuw na te denken over het krijgen van kinderen. De toekomst lijkt nu minder somber, minder onzeker. Zij hadden gehoopt dat ze een wereld kunnen creëren waarin hun kinderen veilig en gelukkig kunnen opgroeien.

In 2023 hadden zij misschien gestaan aan de rand van de afgrond, maar zij hebben de kracht gevonden om terug te vechten. Zij hebben geleerd dat verandering mogelijk is als zij maar samenwerkten, als zij hun hart volgen en vasthouden aan deze overtuigingen.

Straks, in 2030, staan zij aan het begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin de wereld is veranderd, niet langer op gewelddadige wijze, maar op een manier die hoop en mogelijkheden biedt. Zij hebben geleerd dat ze de toekomst in hun handen hebben en dat zij samen een verschil kunnen maken.

Misschien zal de wereld nooit meer precies hetzelfde zijn als die van mijn jeugd, maar dat is oké. Zij hebben geleerd dat verandering een natuurlijk onderdeel is van het leven, en dat zij de kracht hebben om die verandering te sturen in de richting van een betere wereld voor ons allemaal. *JGJCVA08102023*eennieuwewereld:2023*