Een Burgemeester tijdens Prinsjesdag 2023

Aan de Edelachtbare heer Burgemeester J.H.C. van Zanen

City Hall Atrium, Spui 70,

2511 BT Den Haag.

Betreft: een Burgemeester tijdens Prinsjesdag 2023,

Geachte burgemeester, zeer geachte heer J.H.C. van Zanen, voor u Persoonlijk,

Wij willen onze bezorgdheid uiten over de onaangename sfeer die wij opnieuw hebben ervaren tijdens de Prinsjesdagviering langs de route. Het uitfluiten van de koning en zijn gezin heeft ons diep geraakt. Wij geloven dat het tijd is voor verandering en daar moet u en alle andere verantwoordelijke mensen die leidinggeven aan Stad en Vaderland voor zorgen, hun best te doen dat er een ander klimaat komt. Het andere klimaat is al verpest, nu dit nog als wij gaan op weg naar een wereld die ons mensen de zin van het leven ontneemt. Wij zijn al op leeftijd en moeten huilen om hetgeen we gisteren zagen in uw stad.

Reeds in de vroege ochtend werd het koningshuis onderwerp van gesprek bij de NOS-omroepmedewerkers. Voorafgaand aan het vertrek van de koning en zijn gezin in de Koets hoorden wij herhaaldelijk negatieve commentaren over de koning en zijn plaats in de peilingen. De NOS voorzag ons van gedetailleerde beschrijvingen van de vorige jaren waarin de boerenprotesten en de omgekeerde vlaggen ons toen al de nodige rillingen bezorgden, dan zegt mevrouw van de Plas van de BBB daaroverheen om het nog maar eens negatiever te laten zijn “soms leek het alsof de tekst die de koning voorleest deze tekst afkomstig is van ChatGPT”. Dit is voor ons ouderen allemaal onacceptabel.

Het protesteren langs de A12 en langs de route van Prinsjesdag is voor ons, mensen met een andere opvoeding en achtergrond, onbegrijpelijk en pijnlijk. Wij beschouwen dit als een brug te ver. Het lijkt erop dat we getuige zijn van het vervagen van oude normen en waarden, en dat deze worden vervangen door een wereld van negativiteit en menselijk leed. Het lijkt erop dat burgers hun verantwoordelijkheid ontlopen, in plaats van gezamenlijk problemen aan te pakken die dreigen te escaleren. Het gebrek aan interesse in de samenleving baart ons zorgen.

Zullen de oprechte en goedgezinde burgers die het koningshuis koesteren de dupe worden van dit voortdurende negativisme? Worden ze volgend jaar in 2024 bang gemaakt door nog meer geweld? Dreigt het traditionele feest op de derde dinsdag in september verloren te gaan door deze negatieve berichtgeving, het cynisme en het gebrek aan respect? De Koning en zijn gezin zullen wel gek zijn weer op het Bordes te gaan staan en maar uitgefloten te worden? Het lijkt ons dat er grenzen moeten worden gesteld aan de berichtgeving van de NOS en andere media, die soms geen ruimte lijken te gunnen aan positieve reacties.

Wij doen een beroep op u, geachte burgemeester, om deze zorgelijke trend te onderkennen en stappen te ondernemen om de Prinsjesdagviering weer te laten stralen in positiviteit en eenheid. Dat protesteren mag, maar wel op een andere manier en met respect. Wij geloven dat het in het belang is van ons koningshuis en onze samenleving als geheel. Met vriendelijke groet, Tonny en Jan van Asperen, Weert