Weert stad in het groen, groenste regio van Nederland?

Weert 22-11-2014, op deze dag hebben wij dit gedicht al overhandigd aan Wethouder Litjens.

Weert stad in het groen, groenste regio van Nederland? Wij waren trots en zeiden het aan iedereen voort. Als wij om ons heen kijken naar deze opgesomde groene vergezichten, dan moet u toch noch enkele zaken verfraaien achter onze groene Poort.

Moeten wij dan voor dit soort onvolkomenheden onze ogen en ook de camera negeren? Wij schamen ons een beetje voor deze niet correcte punten in onze stad toen en zijn wij maar gaan fotograferen.

Wij kunnen hier wel wat extra aandacht aan schenken dachten wij door eens onze cameralens hierop te richten. Misschien als u de foto’s ziet wordt u oplettender dachten wij na vele opmerkingen in jaren, misschien komt u als vanzelf in beweging en gaat u hier uw aandacht geven als de raad u gaat betichten.

Wij storen ons en velen anderen met ons, aan dit soort onvolkomenheden. Het is een slordigheidje uit het overleg en het zo gegroeide verre stadse verleden.

Boomblad en ander vuil hoopt zich een jaar lang op tussen de fietsenrekken rondom het NS-station, ook de oude fietsen blijven zomaar ergens liggen of her en der ergens staan. Het vele onkruid wuift als vlag en wimpel tussen blad en korenbloem, geeft daar dan toch nog een extra dementie aan.

Taluds en landhoofden van de spoordijken van ProRail rondom het NS-station krijgen zo nooit een schoonheidsprijs. Gemeente Weert en ProRail hebben er geen oog voor en stellen elkaar daarom in de toekomst nooit een verantwoordelijke eis.

Onkruid groeit welig door hekken heen en het duurt heel erg lang voordat de zeis ter hand wordt genomen. Onderhoudsdiensten van Gemeente, NS en ProRail hebben hiervoor geen natuurlijk oog, waardoor het uitzicht voor ons ook niet zo meer gaat lonen.

Stationsplein en tunnel is een van de toegangspoorten tot het centrum van onze stad en Keent. Wordt er niet steeds gesproken over Keent kiest voor kwaliteit of is dat gesproken woord uit het verleden nu opeens zo vreemd?

Vele Intercity’s, Stoptreinen, Bussen en Taxi’s rijden af en aan voorbij dit visitekaartje van ons Weerternaren en elke dag opnieuw steeds door het Weerterland. Scoort u als stadsbestuur alleen in het centrum van onze stad en rondom uw eigen huis en schuift u de rest van het Weerterland dan maar vanwege geldgebrek voorlopig aan de kant?

Loop eens door de stationstunnel in Weert en kijk naar de wanden en haar plafond. Veel vuil hoopt zich steeds verder op en koekt aan en zwarte spinnenwebben met hun draden hangen aan het plafond en draaien in het rond.

Bloemperken worden veel te snel geruimd ten gunste van de jaarlijkse kermis in september en wat dan nog mooi is en bloeit, wordt zo weer als vuil en veel te vroeg op de gemeentelijke vuilnishoop gestort. Planten met overvloedige bloemenpracht nog in de kroon hadden nog zes weken doorgebloeid, maar zij worden veel te vroeg gekort.

Onze zomers worden steeds langer en het warme weer loopt de laatste jaren door tot aan november en voor ons mensen nog steeds zonder overjas. De herfst laat daardoor langer op zich wachten en laat ons langer genieten tussen de bloemen op het buitenterras.

Alles moet wijken in Weert voor kermis en plezier, lantaarnpalen, stoplichten en ander meubilair wordt weer neergehaald. Veel burgers van Weert hebben hierover al veel te lang gebaald.

Hoe wil de gemeente Weert haar burgers opvoeden als zij zelf deze wanorde laten voor wat het is door geldgebrek en nonchalance vandaag de dag? Geef een voorbeeld af en maak duidelijk hoe de hazen lopen en wat wel en wat niet van u mag.

Kunnen jullie in het gemeentehuis aandacht schenken aan dit soort schoonheidsfouten, ergernissen en voortaan toegeven en dit beamen? Burgers van Weert hoeven zich dan niet meer verantwoordelijk te voelen en zich aan de buitenwereld daarvoor te schamen.

Wij hopen dat u hiervoor een uitgebreide en groene motie maakt en dit als een probleem meeneemt in uw volgende agenda voor de raad. Laat naar de burger van Weert duidelijk blijken dat u het meent en sta dan in het vervolg vaker voor deze onvolkomenheden voor de Weerternaar paraat.

Mijn hartelijke groeten, Tonny en Jan van Asperen.

Afgegeven aan Wethouder Litjens op: 22 november 2014