Een nieuwe lente, een nieuw begin en dat elk jaar opnieuw is toch een mooie herinnering aan de cyclus van het leven.

Maar allereerst dit, dit paar schoenen vonden wij een aantal jaren geleden tijdens onze wandeling in een bosgebied op deze boomstam geplaatst in het Sauerland zoals ze zijn afgebeeld en zomaar eens zijn weggezet door iemand: Tekst die bij de foto van de oude schoenen hoort en die wij als tekst toepasselijk vonden: Deze oude schoenen zijn begroeid met mos en gelukkig waren deze twee veters los. Zo te zien is er veel mee gelopen voordat de tijd ze ging slopen. Bedenk dat straks ook jouw persoon zo puur ook genomen wordt door dezelfde natuur. Dat alles wat je nu bezit ook ooit zal verdwijnen zoals het mos op deze oude schoenen zal groeien en een bezit was, eens ook dan zal wegkwijnen.

Als je zo in gedachte bent wat gebeurt er dan verder in de wereld van 2023 maar ook in de Paasweek en op deze belangrijkste Christelijke feestdag? Dit betekent voor mij in eerste instantie ook dat er gevierd wordt dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dit verhaal moet u ook vasthouden in uw gedachten want wat heeft dat dan met de wereld van vandaag de dag te maken? Nou…. heel veel.  Want ook is het ‘t feest van de nieuwe lente en van het nieuwe leven. Dit nieuwe leven is de Brandstof voor ons in het Geloven, in het Hopen en wat in deze tijd zeer voornaam is, geloven in de liefde tot elkaar.

In deze lente van 2023 bloeien de bloemen weer op, de vogels beginnen weer te zingen. Het sprokkelen van nestmateriaal is weer begonnen voor het bouwen van een warm nest. Het is een seizoen van vernieuwing en wedergeboorte, ons leven wordt gereset. Opnieuw mag je Geloven in een mooie toekomst, opnieuw mag je hopen dat de wereld ten goede keert en dat de mensheid meer met haar liefde strooit.

Overal om ons heen is het nieuwe leven duidelijk zichtbaar en merkbaar door de bloemknoppen die openspringen, het blad begint weer aan de bomen en struiken te groeien. De dagen beginnen weer te lengen door de zon die eerder opkomt en steeds later op de dag weer verdwijnt om morgenvroeg uitgerust en fris weer de nieuwe dag te gaan beginnen en ons de nodige warmte geeft.

Niet in Oekraïne en elders in de wereld daar moeten de mensen elke dag met angst en beven leven, proberen elke dag deze frisheid te zoeken als de elektriciteit en het water wordt afgesloten door het ontploffen van een drone die een bom eronder heeft vastgehouden als een boodschap van die duivel uit het Kremlin of van die andere dictator ergens op de wereld met hun schrikbewind en macht.

Israel, het beloofde land waar vele mensen samenstroomde als het water in de Jordaan naar dit ene punt in het Midden-Oosten, daar waar Jezus werd geboren en gedoopt, daar blijft men steeds oorlog voeren met haar buren en zal dit blijven doen alle dagen van ons leven.

Afrika droogt op, water is schaars en mensen betalen met hun leven. Vluchten omdat eten en water schaars zijn. Zij vluchten naar landen waar hun behoefte wordt beloond en de honing voor hen ook rijkelijk zal vloeien. Komt men uiteindelijk ook in hun beloofde land? Door het veelvoud van vluchtelingen hebben deze mensen het in Europa ook steeds moeilijker, zullen zij als zij niet gehoord worden door ons ook steeds meer gaan zwerven, door zonder enige Hoop en Liefde. Zullen deze mensen dan nog altijd Geloven?

Wij hebben de nieuwe Geraniums en diverse andere planten op ons balkon in potten gezet en opnieuw op hun plaats gezet en hun plek daarvoor ingericht. Wij hoeven niet te denken staan deze potten met bloemen er morgen nog? Wij leven niet in een oorlogsgebied. Wij geven deze fleur en kleur op ons balkon omdat het leven weer de kwaliteit van ons krijgt die het verdient na de sombere wintermaanden.

Wijzelf kunnen hiermee plezierig omgaan en wij kunnen gemakkelijk praten, elders in de wereld denken ze wel aan deze fleur en kleur, maar krijgen het niet. Zij zouden maar al te graag willen ruilen met ons om hun leed, pijn en ellende van de oorlog met dat fleurige balkon van ons te ruilen.

Het is moeilijk voor ons voor te stellen dat dit ook in Oekraïne niet kan zolang het een oorlogsgebied is met die dreigende drones en raketten van die duivel in het Kremlin. Tanks die alles platwalsen en ingezaaide akkers voor toekomstig voedsel voor mens en dier steeds te blijven vernietigen.

Bij ons en in een middelgrote stad en aan de rand van een geweldig en uitgestrekt bosgebied, zijn mensen wel druk bezig met het voorbereiden van hun lentefeest of andere lenteachtige zomerse festiviteiten. Er zijn kraampjes opgezet waar lokale bedrijfjes die hun producten aan de man brengen, er is een parade gepland met kleurrijke kostuums en dansers.

Allerhande programma’s zijn er bij ons royaal gepland. Er wordt gezorgd voor veel muziek. Elders in de wereld maakt men oorlog door wapengekletter en elkaar vermoorden en elders worden militaire parades gehouden om hun overwinningen van weleer te vieren. Deze zelfde landen zijn bezig oorlog te voeren tegen onschuldige landen en mensen zonder een balkon met bloemen. Dat balkon dat er zojuist is afgeschoten met nog in hun gedachte de geplande voorjaarsbloemen. Dit wordt allemaal vernietigd door de op weg gestuurde drones en raketten van die oorlogvoerende criminelen landen.

De burgers van de nabijgelegen dorpen en zelfs uit de verre regio in mijn land zijn steeds op weg naar een toekomstig lentefeest en zij zijn bijzonder opgewonden om dit toekomstige lentefeest te gaan meemaken. Andere burgers zoals vluchtelingen zijn van plan om eens ook als gemeenschap en ook gezamenlijk deze lentedag te kunnen vieren. Wij hebben ons in het vrije land zelfs iets meer dan normaal vrolijker uitgedost en ook voorzien van frisse kleuren in onze kleding en om dit met de lente te kunnen dragen. In alle vrijheid zullen die anderen in een oorlogsgebied en als vluchteling en op krakkemikkige bootjes op de wijde zee dit goede leven van ons zo moeten ontberen.

Op de ochtend van het feest worden hier in dit land de burgers wakker met de lentezon die door het slaapkamerraam schijnt. Zij, de mensen in Oekraïne, zij worden steeds wakker van de explosies in de onverlichte duistere enge nachten door die vijandige drones en raketten. Bombardementen worden uitgevoerd en deze bommen vallen dan ook zeer nabij. Steeds worden burgers gewekt door loeiende sirenes als waarschuwing om in schuilkelders te gaan verblijven.

Wij staan wel vroeg op in alle gezondheid en na dat we ontbeten hebben en opgefrist zijn lopen wij uitgedost naar buiten om de frisse voorjaarslucht in te ademen. Geen kruitdampen dus en vervolgingen zoals elders in de wereld. Er wordt een perfecte lentedag bij ons verwacht, met een lichte warme bries die door de straten waait en die de bloesems aan de bomen doet dansen in de voorjaarswind, hierdoor komt onze gemoedelijke sfeer en het leven weer snel en onbedreigd op gang.

Er dreigt voor ons burgers echter ook een gevaar en dat is de processierups die in de bomen van het park en het uitgebreide bosgebied huishouden. Dit is een jaarlijks terugkerend probleem van deze rups. Daarom wordt hier bij dit feest dit beestje heel serieus in achtgenomen en iedereen wordt vooraf geïnformeerd. Maar ook vogelgriep en andere soorten griepvirussen gaan de wereld rond en in de broedtijd als veel vogels bij elkaar komen om te broeden gaan veel vogels door besmetting dood.

Door onze leefgewoontes houden wij veel dieren als grote hoeveelheden om de kosten te dekken bij elkaar in hokken en stallen. Wat er dan gebeurd is en ook daardoor dat door de samengehokte grote hoeveelheid deze ziektes worden uitlokt. Er worden brieven met waarschuwingsteksten opgehangen. Er wordt uitleg gegeven wat te doen. Het lijkt op de oorlog in Oekraïne omdat deze oorlog ook steeds verder gaat en paniek zaait onder de burgers. Ik denk dat veel mensen in Oekraïne best zouden willen ruilen en dan hun voorkeur zouden uitspreken voor onze processierups. Dus het kan erger.

Ook heb ik al de eerste meikever in mijn handen gehad op 5 mei 2023 en dat alleen al geeft mij veel plezier als ik terugkijk naar vroeger. Veel mensen trappen deze beestjes nu dood omdat zij onze jeugd niet hebben beleefd zoals wij die vroeger beleefde. Jaren zijn deze beestjes weggeweest vanwege de gifstoffen die men rondstrooide op akkers en elders waardoor de beestjes zich in bossen gingen ingraven. Waren dit de schuilkelders, dat onder de grond verblijven van deze beestjes totdat de lucht weer veilig was? Als ik dan terugdenk en aan vroeger denk dat wij thuis met deze beestjes speelde in de keuken en aan een touwtje uit de naaidoos van mijn moeder en aan hun pootjes vastbonden en dan door de keuken lieten rondvliegen dat was alleen al veel schik voor ons zoals wij speelde.

‘S avonds als het donker was en de straatlantaarns waren aan dan kwamen die meikevers op het licht af en vielen in de daar onderstaande hagen waar wij de beestjes zo konden pakken en dan konden wij op een avond zomaar er een stuk of tien vangen. Aan het leed van het beestje dachten wij als kind toen niet. Omdat deze meikever vele jaren weg is geweest kent de jeugd van nu bij terugkeer deze meikever niet en ziet ze aan als gevaarlijke insecten.

Ik dacht ik ga deze brief schrijven en aanvullen met wat mijn gedachten nog meer waren met Pasen in 2023 en deze sturen aan diverse personen. Ik weet nog niet aan wie en of deze mensen geïnteresseerd zijn op een dergelijke brief van mij, zij zullen zeker vaker dergelijke brieven op de deurmat vinden, maar dan toch….

Dit schrijven gebeurde heel spontaan en ging vanzelf.

Dit verhaal kwam toen zomaar bij mij op tijdens en de dagen rond Pasen in 2023 toen mijn vrouw en ik samen keken naar de TV en op de zender Canvas van de Belgische tv hadden afgestemd. Hier in deze film en geschiedenisverhaal werd teruggekeken naar Rusland vv het Westen en Oekraïne over het neerhalen van vlucht MH17.  Dit is nu bijna 9 jaar geleden.

De rol die Frans Timmermans speelde tijdens de zitting in UN en de rol als minister van buitenlandse zaken van Nederland toen de MH17 was neergestort in Oekraïne door een beschieting door militairen uit Rusland op het vliegtuig gericht en met 298 doden ten gevolge. De emotionele toespraak van minister Frans Timmermans in de VN-Veiligheidsraad in New York zorgde ervoor dat daardoor de raad unaniem een VN-resolutie aannam waarin het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne werd veroordeeld.

Iedereen in de UN toen schoot in de schrikstand toen hij, Frans Timmermans duidelijke taal sprak over deze vreselijke daad die door een stelletje losgeslagen Russen werd uitgevoerd en hoogstwaarschijnlijk in opdracht van het Kremlin. Inmiddels zijn we bijna 9 jaren verder en is er inmiddels een enorm monument voor de slachtoffers ingericht in Vijfhuizen en zijn de Afgelopen november door de rechtbank in Den Haag de Russen Sergey Dubinskiy en Igor Girkin en de Oekraïner Leonid Kharchenko veroordeeld tot levenslange celstraffen wegens hun rol in het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Zij waren niet aanwezig in Den Haag in het Vredespaleis maar wel veroordeeld. Of ze ooit in de gevangenis zullen verblijven is nu een vraag, of het ooit zal gebeuren, ik denk het niet.

Er komt vandaag een uitslag binnen waarbij wordt aangegeven dat het vertrouwen bij de bevolking in de Tweede kamer in Nederland onder de 25% ligt. Erg weinig wordt het vertoon in de Kamer gewaardeerd en soms ook niet erg als voorbeeld voor de jeugd gezien. Nederland is in Europa het enige land die geen Europavlag met standaard heeft staan naast de Nederlandse vlag. Raar toch dat er een deel van de Tweede kamer geen vlag wil. Boeren doen eigenlijk hetzelfde en draaien gewoon zonder toestemming door de Nederlandse regering de DRIEKLEUR om. Zijn wij in Nederland te slap en misschien te naïef. Denken zij dan, het zal wel zo’n vaart niet lopen, denken zij anders dan wij of zijn bewindslieden te laks geworden of hebben zij in deze tijd angsten om vervolgt te worden in de geheimzinnige media door de een of andere crimineel?

Dan denk ik opeens aan de losgeslagen jeugd van deze tijd. Deze jeugd krijgt steeds vaker de indruk dat het heel normaal is dat zij zwaar vuurwerk en explosieven voor veel geld en in een opdracht van en voor druggerelateerde criminelen uitvoeren. Explosieven plaatsen aan panden en woningen van onschuldige mensen en niet weten wat de gevolgen zijn van hun daad. Het schieten in opdracht op woningen en zakenpanden. Het geld en de belangrijkheid naar anderen toe is veel belangrijker voor hen dan een slap of oninteressant leven als persoon in de ondergrens van onze samenleving.

Wat hebben wij een grote moeite om zelfs “voetbalfans” in het gareel te krijgen. Wat zijn dit voor voetbalfans of zijn het hooligans die er op uit zijn de sport te verstoren en of hun omgeving daar problemen door ondervindt, zal hen om het even zijn. Het lijkt wel dat onderweg tijdens de groei van deze mensen ergens een verkeerde afslag in hun hersenpan is genomen. Het zijn geen voorbeelden voor geen enkel iemand en zeker niet voor de opgroeiende jeugd.

De jeugd ziet veel verkeerde dingen om zich heen gebeuren en de tv en de kranten praten smakeloos over schietpartijen en messentrekkerij en vertellen dit gevaar of het de gewoonste zaak van de wereld is. Voor een paar rotte centen voeren deze jeugdigen elk verzoek uit. Zij kijken naar het rijke gedrag van veel voetballers en andere sportende grootheden. Voetballers als Messi en Ronaldo geven voorbeelden genoeg af over hun rijkdom en laten een onbehoorlijk gedrag zien.

De smartphone van kinderen en jongvolwassenen staat vol met mogelijkheden om te gebruiken en niets is hun vreemd. Het lijkt wel of hun verstand op de loop is en van de geschiedenis en toekomst geen weet hebben. Hun ouders weten vaak niet wat hun kroost uitvoert en hoe zij onderhandelen met zware criminelen en daardoor automatisch in dit criminele circuit belanden. Ouders weten vaak niet dat door de criminaliteiten van hun kinderen en dat zij zelf straks er ook bij betrokken raken.

Het lijkt soms alsof wij met onze geschiedenis en onze vergevorderde leeftijd aan de verkeerde kant van de lijn staan. Porno en gerelateerde seks wordt gedemonstreerd op V1 op SBS 6 en iedereen lacht om het hardst mee met die presentatie. Niets is meer normaal en ouders zijn niet meer thuis en bemoeien zich niet met de opvoeding van hun kinderen. Veel ouders schijnen geen geld meer te hebben om hun kinderen smorgens een gezonde boterham te kunnen aanrijken.

Complete generatie ouders zijn we verloren en zijn we die onderweg in de jaren die voorbijkwamen verloren, maar deze ouders hebben we nu heel hard nodig in hun kinderopvoeding. Het taalgebruik van de jeugd is van een hoog spraakniveau en als je de jeugd tegenwoordig hoort praten schrik je wel eens en als je een vergelijking met ons vroeger maakt. Hier zit al heel veel verschil in deze beleving van de huidige tijd. Oppassen met wat je zegt, iemand terecht wijzen, of het korte lontje van sommige jonge mensen begint al te ontvlammen en dit kan lijden van kwaad tot erger. Messen en ander gereedschap hebben zij allemaal in hun broekzak zitten uit voorzorg om door andere te worden aangevallen, elkaar niet meer vertrouwen is de norm omdat zij op het verkeerde pad zitten?

En altijd deze verkeerd en bewust zo opgestelde berichtgeving in de krant en op tv en radio als dat iemand zoals bijvoorbeeld omroepbaas Jan Slagter een doodssmak zou hebben gemaakt in het Mediapark in Hilversum. Maar dan blijkt als je het artikel aanklikt dat het al vorig jaar is gebeurd. De lezer leest het artikel zoals het is opgesteld bewust verkeerd en is nieuwsgierig. Zonder verder te klikken komen er vanzelf verkeerde berichten naar de burgers. Tv-zender Op1 treft maatregelen zegt men doodleuk vandaag in de krant alsof het gisteren of vandaag pas gebeurd was. Dit zijn steeds van de media de kleinigheden om de lezer bewust te bedonderen en om hem of haar op het verkeerde been te zetten en om het artikel ook bewust smeuïger te maken als dat het werkelijk was. Wat is de kloe van dit alles? Het blijkt dat de ernst van de zaak nooit is zoals de zaak die wordt opgediend.

De hele vuile oorlog in het mooie land Oekraïne die Poetin nu opvoert met nog veel meer doden tot gevolg dan in andere oorlogen samen en ook nog steeds maar blijft doorgaan is door en door slecht en een soort oorlog met een achterbaks karakter. Misschien ook een reden temeer om deze oorlog te beginnen om de hele gebeurtenis van de MH17 te camoufleren en op een ander plan te zetten voor hem als leider van het in zijn ogen heilige Rusland. Deze achterbakse daad door Rusland begaan moet voor de Russen achter het gordijn verstopt blijven. Je zult maar een Rus zijn en je wordt door jouw leiders zo voor gekkie versleten dat is toch niet door onze westerse hoofden te begrijpen?

Vluchtelingen lopen door oorlogen en vervolging over onze grenzen heen en zijn in de tijd en de verzorging te vroeg voor ons aangekomen en zij willen door Nederland worden geaccepteerd maar onze verzorgingsstaat ook gebruiken om verder te gaan met hun leven dat abnormaal slecht was.

Kijk zelf ook en luister om je heen en ik bemerkte het volgende.

Worden wij als burgers van Europa als wij niet opletten overlopen door landen en hun dictatoriale leiders die nergens meer voor terugschrikken om dingen te doen die wij in het Westen nooit meer in ons hoofd zouden halen omdat ervaring uit het verleden ons leerde en steeds opnieuw waarschuwt om op het Democratisch pad te blijven?

Hebben we nu nog niet geleerd hoe het moet, gewoon dreigen met kernwapens zoals Poetin deed? Zijn wij alleen al in Nederland al zo in de problemen geraakt met crises na crises die niet opgelost kunnen worden? Nederland is een zogenaamd rijk land, maar tot op welke hoogte kunnen we zo doorgaan? Is dit dan niet deze zwakte van een land straks die de schuld krijgt als er weer andere uit politieke partijen de dictators tevoorschijn komen en binnen onze eigen landsgrenzen dit mooie Nederland voor het oprapen hebben?

Zijn er nu al in ons land stromingen bezig die er steeds maar bij ons proberen het erin te hameren dat wij het Koningshuis helemaal niet meer nodig hebben en dus zonder dit huis in Nederland kunnen functioneren? Sla de kranten maar open, kijk en luister naar verschillende tv-programma’s die steeds schertsend op het Koningshuis reageren? Onze regering hoor je hier niet over en onze regering springt voor ons Koninghuis niet in de bres zo lijkt het dan. Onze regering is toch verantwoordelijk voor dit soort uitspattingen?

Of je praat over de pandemie voor de Corona, de holocaust van de tweede wereldoorlog, het boek van Anna Frank, het milieu en stikstofvraagstuk, het zijn allemaal ontkenningen en deze gekke geesten veranderen steeds het gebeurde item. Milieuorganisaties gaan rechtszaken aan en verbieden het een na het ander en gooien een land zo verschrikkelijk op slot dat we nergens meer kunnen bouwen. De natuur is de moderne heilige geworden. Wij doen met z’n allen te weinig om dit recht te breien en goed te onderzoeken of het ook niet werkelijk anders kan. We praten erover in takeshows en dan is het opeens tijd, het programma zit erop en we gaan weer verder met ademhalen. Het onderwerp wat zeer interessant bleek te zijn en waarvan wij hadden kunnen leren, onze aandacht verbleekt weer en we gaan de volgende dag weer verder in onze normale doen met ons egoïstisch denken. Wij gaan verder alsof er mooiere zaken zijn die onszelf aangaan en voor onze hebberigheid gemaakt zijn.

Om een voorbeeld te noemen. De President van Frankrijk Emanuel Macron gaat samen met mevrouw von der Leyen de baas van Europa naar China op: 06-04-2023 en zij bezoeken daar de leider van China Xi Jinping. In hun kielzog gaan vanuit Frankrijk 10 Franse Ceo’s mee van industriële grootheden en dat bevreemdt mij al heel erg dat dit zo wordt geregeld want dat snap ik totaal niet. Waarom moet je deze 10 Franse Ceo’s meenemen naar China terwijl je toch gaat praten over vrede in de wereld? Praten over oplossingen in Oekraïne? Praten met elkaar om de spanningen weg te nemen en het vertrouwen onder elkaar te willen verbeteren?

Ik begrijp dit vertoon niet echt. Hier spreekt weer enige gewin voor Franse bedrijven uit. Wij wilde toch dat Europa onafhankelijk zou zijn van Rusland en China en andere dictatoriale werelden en wij dachten eerst we moeten veel meer in Europa zelf gaan maken en niet te afhankelijk worden van Rusland of China of van elk ander dictatoriaal bewind dan ook? Maar dan zie je dit voor je neus weer gebeuren.

Na het bezoek van deze twee Europese leiders aan de Chinese leider Xi Jinping gaat Xi Jinping met het land China gewoon zijn gang alsof er geen President Macron van Frankrijk en mevrouw Ursula von der Leyen vanuit Brussel bij hem op visite waren geweest. Als zo iemand als Xi Jinping denkt dat hij een vredesduif in zijn mandje heeft om Rusland te bewegen vrede te sluiten met Oekraïne heeft hij of zij het goed mis want hij voert tegelijkertijd manoeuvres uit om het eiland Taiwan heen om te provoceren. Ik denk dan ben je niet goed bij je hoofd en dan denk ik ook, moet je deze man dan ook al niet geloven?

Chinese vicepresident Han Zheng is op 11-05-2023 op bezoek in Nederland en schud de hand van Koning Willem Alexander en spreekt halverwege de middag met Premier Rutten in het torentje: Is het een charmeoffensief van China? Wat zijn de pijnpunten in deze relatie? Komt het dan ooit nog goed met Nederland en China en zal dan de relatie verbeteren met China? Waarom nu eigenlijk wel? Ik denk omdat de medestander van China is weggevallen door de oorlog die ze voeren met Oekraïne en daardoor geen vrienden in de wereld maken. Zij waren het die samen met Rusland steeds de veto’s uitspraken in de Verenigde Naties en elders. China heeft hulp nodig van het Westen omdat het land China zelf in nood is en de economie niet het je van het is. Zo zie je maar dat er ergens een duiveltje uit het doosje komt springen dat het Europa ook nu nodig heeft.

Ervaring heeft ons toch geleerd dat Poetin en zijn kornuiten in het Kremlin niet te vertrouwen zijn. Omdat al zovele van deze leiders uit zijn om hun macht uit te breiden waardoor het landjepik straks door elke dictator die kernwapens heeft en hiermee gaat dreigen zomaar wegkomt en spelen wij hier in het westen dan met onze democratische waarden straks de tweede viool?

Hebben wij nergens rechten klaar staan om deze mensen op een gegeven moment te berechten. Overal zitten angels verborgen en zijn de mogelijkheden te beperkt om deze dictators voor het beklaagdenbankje te krijgen.

Het westen bibbert van angst om dit dreigement van kernwapens, we hebben het jongstleden nog gezien in deze oorlog met Poetin en Oekraïne en Europa verstopt zich achter zijn eigen façades. Dan is China toch ook in staat een oorlog uitte lokken in plaats van vrede te stichten in een ander land? Xi Jinping gaat hetzelfde doen als Poetin dat deed met de Krim en gaat Taiwan inlijven, niet goedschiks dan maar kwaadschiks, maar Taiwan bij China voegen dat gebeurt op ’n dag, dat staat voor mij als een paal boven water.

Niet een enkel iemand is in dit Europa als leider van een democratisch land in staat om op te staan tegen deze kwaadwillende leiders in de wereld. Er is geen enkele Leider of President in het westen die voldoende gewicht heeft waarnaar geluisterd wordt. Dan zal boos worden en kwaad reageren richting een dictator zoals Poetin of Assad of de dictator van Iran of Noord-Korea of zelfs welke dictator dan ook in de wereld een nutteloos verhaal worden en voor elke niet democratisch leider een farce.

De paus noemt in een adem en ogenblik alle oorlogen en problemen in de wereld op in zijn Urbi et Orbi verhaal met Pasen 2023 op het overvolle Sint Pietersplein. Zonder boosheid in zijn stem leest hij zijn verhaal voor en was er verder bij hem weinig boosheid op te merken terwijl hij het stuk voorleest.

Jezus ging de tollenaars uit de tempel toch ook verjagen omdat deze lieden in de tempel niets te zoeken hadden. In geen enkele zin die de Paus voorleest in zijn verhaal wordt zijn stem verheven en er is geen kwaadheid op te merken. Op het laatst roept hij wel de mensheid op en 3 keer op het einde van deze voorgelezen tekst dat er vrede mag zijn voor elk land of individu in de wereld.

Regelmatig heb ik brieven gestuurd aan deze Paus Franciscus vanaf 2015 en hem verzocht te onderhandelen met het Kremlin en de Patriarch van Moskou. Hierover zijn zeker een 6-tal brieven richting Rome gegaan in de afgelopen jaren en steeds komt er een ontwijkend verhaal retour.

Zo ook schreef ik brieven aan Bundeskanzler Merkel in het verleden en steeds kwam er een brief retour van haar secondant en steeds met afwijkende regels voor mijn verhaal.

Zo ook veel brieven geschreven aan de Nederlandse politiek, het helpt niets en het schijnt dat de gewone burger zoals ik inmiddels ben ik 80 jaar oud en toch al zeg ik het zelf met enige ervaring, je telt niet meer mee en er wordt door deze wijsneuzen in Den Haag gewoon niet geluisterd en er wordt ook soms al schertsend en verwijzend gereageerd.

Ik vind dat wij in het westen ons te weinig en te slap gedragen als het erop aankomt. Geen enkele president of Premier in het Westen roept uit volle borst dat China, Rusland, Libanon, Irak, Iran of Sirih enz dit niet mogen doen wat ze doen met hun land en burgers, wij hebben geen gezag of vreedzaam wapen achter de hand. Zijn wij weer bang dat onze rijke economieën er onder te lijden hebben en heeft het gevolgen als wij protesteren, dat begrijpen deze dictators maar al te goed en doen daarom net wat zij met ons willen doen of wij willen of niet. Bezoek van Macron en von der Leyen was voor China een toneelstukje opvoeren, meer dan dat was het niet.

Ik zeg wel eens, de hele wereld is van de kook en van slag en we weten niet goed meer hoe de rails van deze wereldse treinen moeten liggen en gaat dan deze wereldse trein op de eens goed gelegde rails dan naar links of gaat hij naar rechts oprijden. Ergens komt deze trein zonder brandstof zeker tot stilstand.

Want ….. Zonder het Geloof, de Hoop en de Liefde als brandstof komt voor elk normaal mens op een heel klein stationnetje deze trein tot stilstand, maar op welk stationnetje dan? *JGJCVA12052023*