Bent u benieuwd naar de Stad Weert?

Neem dan snel een kijkje

Weert in Wikipedia

Gemeente Weert
Adres: Wilhelminasingel 101, 6001 GS Weert | Postbus 950, 6000 AZ Weert
Telefoon: (0495) 575 000 | Vanuit het buitenland: +31(0)495 575 000
E-mailgemeente@weert.nl

Openingstijden | Routebeschrijving | Parkeren

Gemeenteraadsvergaderingen Weert 2022

Sint Martinuskerk Weert

De Martinustoren van Weert is een ijkpunt die altijd vanuit de verte is te zien en waar elke wandelaar, fietser en automobilist naar zal zoeken om zijn weg veilig te kunnen bepalen.

HET VERLEDEN VAN DE LOUIS REGOUTSTRAAT

Tricotage Fabrieken Frans Beeren en Zonen N.V.

Weert, Tricotage Fabrieken Frans Beeren en Zonen N.V. aan de Louis Regoutstraat.

De Bera – Ondergang van een dynastie.

In 1920 sticht Frans Beeren uit Helmond, samen met zoon Anton en Michael Coumans uit Stiphout een tricotagefabriek onder de naam ”Beeren en Coumans”. Na de eerste aanloopmoeilijkheden, begint het bedrijf snel te groeien. Al gauw treedt Coumans uit het bedrijf. In 1929 wordt de bedrijfsvorm omgezet in een N.V. Tricotage fabriek v/h Frans Beeren & Zn. Guillaume, de oudste zoon wordt directeur. Wonderlijk is het feit dat gedurende de dertiger jaren, toen door de economische wereldcrisis het ene bedrijf na het andere de deuren sloot en honderdduizenden zonder werk kwamen, bleef Beeren groeien. In 1929 honderd en in 1936 duizend werknemers. Als Guillaume in april 1964, volkomen onverwacht komt te verlijden stort het bedrijf ineen. Een nieuwbenoemde directeur kan het zinkende schip niet meer redden. Verkoop van het bedrijf in Durban, biedt ook al geen soelaas. In maart 1967 wordt het faillissement uitgesproken. Einde van een bedrijf, einde werk voor meer dan duizend werknemers en einde van een dynastie. Het leven gaat verder in de Louis Regoutstraat en “Parkhof“.

Na het faillissement van Beeren NV, de grote textielfabrikant aan de Louis Regoutstraat, maakt het bedrijf een doorstart, zo meldt het Land van Weert op 27 april 1967.

Hoofdoorzaak van de teloorgang van Beeren NV is volgens de krant het mismanagement van de bedrijfsleiding. Inmiddels zijn honderden, voornamelijk vrouwelijke, werknemers ontslagen. Voor hen gloort hoop nu een driemanschap, bestaande uit de eigenaren van de bedrijven Rositta uit Sittard, Etec uit Someren en Artex uit Aarle-Rixtel, die de gebouwen heeft gekocht. Deze bedrijven willen de stoffenfabriek en het onderdeel badpakken en strandkledingmerk 27 Linda Lu voorzetten. Deze handreiking is wellicht niet zonder eigenbelang. Immers door de overname van Beeren NV is er een concurrent minder op de markt. De gemeente Weert toont interesse in een aantal kantoorgebouwen van het enorme complex. Zij wil die kantoorruimten van de nieuw opgerichte NV gaan huren om de nu her en der in de stad gehuisveste diensten en afdelingen op één plek onder te brengen. De gemeente hoopt daarmee de exploitatiekosten voor de nieuwe eigenaren te kunnen verlichten. Er klinkt een behoorlijke scepsis in het artikel. De redactie is er niet zo zeker van dat met de nieuwe eigenaren aan de in het verleden gemaakte fouten door de commerciële activiteiten van de fabriek een einde komt. De krant zal gelijk krijgen: het bedrijf sukkelt van de ene crisis naar de andere en sluit uiteindelijk de poorten. De gebouwen worden gesloopt en er verrijst de nieuwe woonwijk “Parkhof”.

*